11.03.2008. / 16:01

Autor: Katarina Zorić

OSIJEK

Arlović: Vrh piramide bio je Glavaš

Svjedočio je tadašnji saborski zastupnik Mato Arlović koji je opovrgnuo da je bio među organizatorima odlaska na pregovore u Tenju 1. srpnja 1991. te je ustvrdio da je inicijativa za to potekla od vijećnika Skupštine Općine Osijek Milana Kneževića

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je nastavljeno suđenje Antunu Gudelju koji je optužen je za ubojstvo bivšeg načelnika osječke policije Josipa Reihla-Kira, Gorana Zobundžije i Milana Kneževića u srpnju 1991. godine u Osijeku.

Svjedočio je tadašnji saborski zastupnik Mato Arlović koji je opovrgnuo da je bio među organizatorima odlaska na pregovore u Tenju 1. srpnja 1991. te je ustvrdio da je inicijativa za to potekla od vijećnika Skupštine Općine Osijek Milana Kneževića.

Arlović je rekao kako se tih dana govorilo da je Reihl-Kir bio izložen prijetnjama i da se bojao za svoj život. Prijetnje su dolazile, kako je doznao iz medija i u razgovoru s građanima, od ekstremnog dijela HDZ-a u Osijeku. Pojasnio je kako je u razgovoru s građanima došao do stajališta kako je na čelu te piramide bio tadašnji sekretar sekretarijata Narodne obrane grada Osijeka - Branimir Glavaš.

Svjedok Andrija Zgrebec, tadašnji zapovjednik policijskog punkta kod Poljoprivrednog fakulteta, rekao je da se toga 1. srpnja vozilo u kojemu je bio Reihl-Kir zaustavilo na punktu te se načelnik u razgovoru s njim raspitivao za intenzitet vojnih djelovanja. Rekao je da je po dojavi o načelnikovu stradavanju vozilom otišao do mjesta događaja te da je uz Reihl-Kirovo tijelo s ozljedama na prsima u njegovu vozilu vidio tijela još dvije ili tri osobe, za koja je pretpostavio da nisu žive te jednu ozlijeđenu osobu, a nakon toga izvijestio je dežurnoga u Policijskoj upravi. Ustvrdio je da su pričuvni policajci na punktu imali iste ovlasti kao i pripadnici redovnog sastava policije te da su imali usmenu zapovijed da mogu pucati na vozilo koje se na njihov znak ne bi zaustavilo.

Vezane vijesti

Slučaj ubojstva Josipa Reihl Kira ponovno na Vrhovnom sudu

Slučaj ubojstva Josipa Reihl Kira ponovno na Vrhovnom sudu

Slučaj Antuna Gudelja, nepravomoćno osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira, Gorana Zobundžije,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika