14.03.2008. / 12:38

Autor: Katarina Zorić

REGISTAR BRANITELJA

Imena branitelja tajna, a njihove djece javna

Imena su objavljena u tri popisa: odobrene stipendije za polaznike srednjih škola - 4779 imena djece branitelja, odobrene stipendije za studente - 2251 ime i odobrene naknade dijela troškova polaznicima poslijediplomskih studija -15 imena

Na internetskim stranicama Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti objavljeno je 7.045 imena djece branitelja, njihova mjesta prebivališta te imena srednjih škola ili fakulteta koje pohađaju, piše Večernji list.

Imena su objavljena u tri popisa: odobrene stipendije za polaznike srednjih škola - 4779 imena djece branitelja, odobrene stipendije za studente - 2251 ime i odobrene naknade dijela troškova polaznicima poslijediplomskih studija -15 imena.

Dosad se o objavi imena nije očitovala nijedna od udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Većina udruga smatra da Registar hrvatskih branitelja ne smije biti objavljen. Uvjereni su da bi taj popis mogli iskoristiti torbari da jeftino kupe dionice HT-a i Ine te Savo Štrbac kako bi mogao nastaviti pisati optužnice protiv hrvatskih branitelja.

Prema imenu djeteta i mjestu prebivališta na lak i jednostavan način može se doći do imena njihovih očeva ili majki hrvatskih branitelja pa je preko tih popisa djece posredno objavljen i dio Registra branitelja. Za ovu objavu nikakvi zakoni nisu predstavljali prepreku, nisu se sazivale konferencije za novinare i apeliralo da se branitelje "ostavi na miru i zaštiti".

Pedsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić ne zna za taj podatak. "Znam da svoj stav u vezi s objavom Registra neću promijeniti. A što se tiče djece, to ćete morati pitati nekoga drugoga, ja o tome ne znam ništa", rekao je Đakić.

Glavni tajnik Zajednice udruga liječenih od PTSP-aTihomir Trešćec koji je prvi istupio u javnost tražeći da Registar ostane tajan, smatra da ni imena djece branitelja ne bi smjela biti objavljena. Tvrdi da je to propust Ministarstva ili Upravnog odbora Fonda za stipendiranje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika