18.03.2008. / 09:00

Autor: Marko Biočina

SKANDAL

Osuđeni srpski kriminalac u ambasadi Poljske

Nacional je u posjedu dokumenata koji dokazuju da je Dragan Tasić, suprug diplomatkinje u poljskoj ambasadi u Zagrebu Božene Haline Borkowske, osuđeni kriminalac. Riječ je o službenom spisu srpskog Ministarstva unutarnjih poslova u kojem je potvrđeno da Tasić u Srbiji posjeduje podeblji policijski dosje s policijskim prijavama zbog narušavanja javnog reda i mira, nasilnog ponašanja, ali i zlouporabe službenog položaja povezanog s traženjem ili nuđenjem mita.

Zbog potonjeg djela Dragan Tasić je 21. ožujka 1996. pred Okružnim sudom u Novom Sadu pravomoćno osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Nacional je spomenuti dokument dobio poštom od anonimnog izvora, a naknadnom provjerom utvrđeno je kako je Dragan Tasić, rođen 24. rujna 1955. u Požarevcu, uistinu suprug poljske diplomatkinje.

Ta je informacija potvrđena i iz poljske ambasade. Tasić uz srpsko ima i poljsko državljanstvo koje je automatizmom stekao oženivši poljsku državljanku, a kao bračni drug diplomata posjeduje diplomatsku putovnicu te uživa imunitet. Koristeći poljsko državljanstvo Tasić je uspio pobjeći iz Srbije u Poljsku i tako izbjeći zatvorsku kaznu na koju je osuđen.

Riječ je o velikom skandalu jer je u diplomatskom svijetu potpuno neprihvatljivo da se u diplomatsku službu šalju osobe koje su pravomoćno osuđene za teško kazneno djelo, kao što je korupcija. Upravo je to razlog zbog čega diplomati prije slanja u misiju u neku stranu zemlju prolaze vrlo opsežne sigurnosne provjere. Nacional je o svojim saznanjima obavijestio i poljsku ambasadu u Hrvatskoj uz molbu da nam se omogući kontakt s Draganom Tasićem ili njegovom suprugom kako bi mogli objasniti ove informacije.

Ipak, razgovor nije dogovoren jer, kako tvrde u poljskoj ambasadi, bračni par Tasić trenutačno boravi u Poljskoj na uskrsnim praznicima te je nedostupan za razgovor, a da su Nacionalove informacije proslijeđene u Varšavu na razmatranje.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika