21.03.2008. / 15:26

Autor: Igor Ćutuk

ODVJETNIČKE USLUGE

HOK: Odvjetničke tarife ne može određivati Sabor

U Odvjetničkoj komori smatraju neprihvatljivim da Sabor daje suglasnost o visini odvjetničkih tarifa. Sindikalci pak ističu da se time ništa ne mijenja i da je Vlada pokleknula pred odvjetničkim lobijem

Hrvatska odvjetnička komora ocijenila je potpuno neprihvatljivim i suludim prijedlog Ministarstva pravosuđa da Hrvatski sabor ubuduće daje suglasnost o visini odvjetničkih tarifa, ističući da je takav prijedlog protivan Ustavu i pravnim stečevinama Europske unije.

"Tarifa nije predmet usklađivanja s pravnim stečevinama Europske unije", izjavio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Leo Andreis novinarima, ističući da će u obranu njihovih stavova ustati i tri međunarodne odvjetničke udruge.

Smatra da se odvjetničkim tarifama barata u dnevno političke svrhe te da se spornim prijedlogom u nezakonit položaj dovodi i Hrvatski sabor koji, prema njegovim riječima, ne može davati suglasnost o aktima koje ne donosi.

Istaknuo je kako su odredbe postojećega zakona prema kojima Hrvatska odvjetnička komora samostalno utvrđuje visinu odvjetničkih nagrada već prošle europsku provjeru te da se u izmjene i dopune išlo samo iz razloga da se stranim odvjetnicima nakon pristupanja Uniji dozvoli zastupanje na hrvatskim sudovima.


SSSH: Vlada pokleknula pred odvjetničkim lobijem
Vlada je predloženim izmjenama Zakona o odvjetništvu u reguliranju odvjetničkih tarifa pokleknula pred odvjetničkim lobijem, smatraju u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske. Sindikalci traže uključivanje njihovih predstavnika u radnu skupinu za izradu prijedloga zakona.

"Hrvatska odvjetnička komora zadržala je pravo utvrđivati odvjetničku tarifu, ali ovaj put uz suglasnost Hrvatskog sabora", ističe se u priopćenju iz SSSH-a te naglašava da takav monopolski način reguliranja odvjetničkih tarifa, kakav ne poznaju ni države članice Europske unije, neće olakšati pristup pravosuđu hrvatskim građanima, neće smanjiti trajanje sudskih postupaka, niti poticati izvansudsko i alternativno rješavanje sporova, nego samo, kako navode, bogaćenje odvjetnika na račun hrvatskih građana.

Vezane vijesti

HOK: Fiskalnim blagajnama narušava se neovisnost odvjetnika

HOK: Fiskalnim blagajnama narušava se neovisnost odvjetnika

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) usprotivila se najavljenom uvođenju fiskalnih blagajni za odvjetnike, ustvrdivši da su tim prijedlogom povrijeđena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika