Objavljeno u Nacionalu br. 645, 2008-03-24

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Ni Olliju Rehnu neće biti lako

Ivo PukanićIvo PukanićProšloga četvrtka putovao sam u Amsterdam. Vodio sam kćer pred Uskrs na putovanje, kao što sam joj i obećao. Sve sam mogao propustiti u životu, osim toga putovanja, jer da sam kojim slučajem to pokušao izbjeći, ne bi mi dala živjeti ni danju ni noću. Kvocala bi po cijele dane i na kraju bih morao popustiti. Malo je reći da je moja Sara uporna. No, kako si ne bih njezin bijes ponovo navukao na glavu, bolje je da ovdje prekinem, jer s njom nema šale, što dokazuje i longeta na prstu koju nosi već dva tjedna, kao znak “dobrog” ponašanja u školi i fizičko-verbalnog sukoba s prijateljicom Juditom. No takve su žene. Bolje se pokriti ušima i napraviti kako one žele, nego s njima raspravljati, jer na kraju ćete ono što žele ionako učiniti, a pritom će vas još dobro “izmasirati”. Prema tome, bolje je odmah učiniti kako žele, pa ćete imati manje problema i glavobolje.

Zašto ovakav uvod? Pri izlasku iz aviona u Amsterdamu u prvome redu u business klasi ugledao sam Vladimira Drobnjaka, glavnog hrvatskog pregovarača s Europskom Unijom. Letio je istim avionom kao i mi, samo što putnici za Bruxelles produžuju let. Dan prije, u večernjim vijestima, objavljeno je da je Bianca Matković, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, postala glavna koordinatorica svih ministarstava za pregovore s Europskom Unijom. Drugim riječima, postala je glavna kontrolorka rada, odnosno nerada svih ministara, koji moraju odraditi svoja poglavlja. Pitam Vladimira, onako u prolazu, kako gleda na novi raspored snaga i na Biancu? Vidim da mu je malo neugodno zbog pitanja i da je malo zbunjen. Kažem mu, neka se ništa ne brine, jer je to dobra odluka i odsad će i njemu biti puno lakše, što on prihvaća sa smiješkom. Pozdravljamo se i ja sa svojom “vješticom” od kćeri odlazim u snijeg, vjetar i ledenu kišu Amsterdama. Kad to usporedim s prošlotjednim kupanjem u Miami Beachu i s 30 stupnjeva, dođe mi da se rasplačem od muke. No obećanje kćeri je svetinja i nema povratka. Još nekako da pregrmim šetnju Red Light Districtom, jer me posebno upozorila da to moramo vidjeti (Rembrandta nije ni spomenula, a Van Gogha samo usput), pa se mogu vratiti kao svaki dobar otac sa zadovoljnom kćeri tinejdžericom kući.

Ono što sam rekao Drobnjaku u avionu na Schipholu zaista i mislim. Postavljanje Biance Matković za glavnog “kontrolora ministara“ najveća je pomoć upravo njemu, jer bez takve Sanaderove, odnosno vladine intervencije, teško bi Drobnjak završio započeti posao. Premijer Sanader jako je dobro vidio, a i dani su mu jasni znakovi iz Bruxellesa, da pregovori zapinju i da se sa svime kasni. S jedne strane, to je bila normalna posljedica predizbornih aktivnosti, kad su pregovori s Europskom Unijom bili u drugom, ili čak trećem planu, daleko iza borbe za ostanak na vlasti. Kad se stanje stabiliziralo i kad su karte stavljene na stol, vidjelo se da Vladimir Drobnjak, koji je idealan čovjek za posao koji radi, u Bruxellesu ne može kontrolirati, odnosno nema autoriteta da drži pod kontrolom HDZ-ove ministre, koje bi trebalo svaki dan tjerati poput marve da svladavaju svoja poglavlja za EU. Drobnjak nije dio stranačke nomenklature i iz te činjenice proizlazi njegova nemoć da jače utječe na ministre, koji su po defaultu lijeni i rade po principu dnevnog gašenja vatre. I kako da na takav uhodani sistem utječe pristojan gospodin kao što je Vadimir Drobnjak? Nikako. A tko može na njih utjecati? Samo žena! A Sanader je odmah postavio dva zmaja, kako bi ministre tjerao s dvije strane. Prvo je postavio Vesnu Pusić za šeficu Nacionalnog vijeća za praćenje pregovara s EU. Tim genijalnim potezom ubio je nekoliko muha. Ojačao je cjelokupnu ekipu za pregovore jednom kompetentnom ženom, vrlo oštrom i odrješitom, profesoricom, koja je od prvog trenutka nastupila konstruktivno, a ne destruktivno, kao što bi nastupio Zoran Milanović, koji je sebe već vidio na tom mjestu. Drugo, Vesnu Pusić ta materija zaista zanima i ona radi na njoj s velikom voljom, što pokazuju i njene svakodnevne aktivnosti. Siguran sam da će na kraju procesa ulaska Hrvatske u EU Vesna Pusić biti među najboljim Sanaderovim suradnicima. Budući da se Vesna Pusić bavi Europskom Unijom, Radimir Čačić ima slobodne ruke da njezinu stranku, HNS, organizira onako kako on smatra da je najbolje, a to je vraćanje narodnjaka tamo gdje ih je svojedobno vidjela i Savka Dabčević-Kučar kad ih je osnivala. To je win-win kombinacija, koju trebaju svi iskoristiti. Jedino nije win za SDP, koji nije shvatio trenutak niti je uhvatio vlak koji je ušao u njegovu stanicu i trebao je samo u taj vlak uskočiti. Umjesto toga, SDP-ovci su na čelu s Milanovićem čak iz njega izbacili i kofere koji su već bili stavljeni u prtljažni dio vagona.

Uz Vesnu Pusić, stavljanje drugoga ženskog “zmaja” u ekipu za EU daje mi potpunu sigurnost da će pregovori završiti i prije zadanoga roka. Poznajem Biancu i znam koliko je sistematična, temeljita i oštra. Ako se između nje i Vesne Pusić uspostavi dobra suradnja, a ne vidim razloga da se to ne dogodi, od tog nezaustavljivog dueta ministri će bježati glavom bez obzira, natječući se tko će prije obaviti svoje dužnosti. A ni Olliju Rehnu neće biti lako, kad mu se njih dvije, uporne, radišne i sistematične, popnu na vrh glave i ne daju mu više disati. Mislim da će uskoro moliti Hrvatsku da uspori svoje aktivnosti u vezi s pregovorima jer to ne može pratiti administracija u Bruxellesu! Jedva čekam da ta mašina Pusić - Matković počne funkcionirati. Znam otprilike kako će to biti, jer i jedna i druga slične su mojoj Sari, a kad ta za nešto zapne, ne pušta iz zuba poput pit-bull terijera.

Tko će od svega najviše profitirati? Naravno, moj suputnik iz aviona za Amsterdam, Vladimir Drobnjak. On mora u takvoj konstelaciji snaga dobro iskoristiti dva dara koja mu je poklonio Sanader i tako mu znatno olakšao posao. Ne smije gledati na te poteze kao na smanjivanje svojih ovlasti, nego, naprotiv, kao na znatno olakšanje posla za sebe i stvaranje manevarskog prostora za još bolje obavljanje posla glavnoga pregovarača. Sada više ne sumnjam. Krajem sljedeće godine smo u EU.

Dva zmaja u ekipi za EUPremijer Sanader pronašao je način da natjera ministre da se uhvate posla: prvo je Vesnu Pusić imenovao šeficom Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora s EU, a prošli je tjedan svoju dugogodišnju suradnicu Biancu Matković postavio za koordinatoricu svih ministarstava za pregovore s EU

Vezane vijesti

Hrvatski je interes da bude dio zajedničkog EU tržišta

Hrvatski je interes da bude dio zajedničkog EU tržišta

Glavni pregovarač Hrvatske u pristupnim pregovorima s Europskom unijom (EU) Vladimir Drobnjak, govoreći u srijedu u Ružičkinoj kući u Vukovaru na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika