24.03.2008. / 13:39

Autor: Katarina Zorić

ODLAZAK GLUMAČKE LEGENDE

Preminuo Boris Dvornik

Boris Dvornik rođen je 16. travnja 1939. godine u Splitu. Svoj je talent za glumu otkrio još dok je kao dijete nastupao u dječjim predstavama. No, glumom se počeo profesionalno baviti tek nakon što je završio školu za električara. Srednju glumačku školu završio je u Novom Sadu, a Kazališnu akademiju u Zagrebu

Jedan od najvećih glumaca našeg vremena Boris Dvornik preminuo je u 69. godini života, objavio je Radio Dalmacija pozivajući se na izvore iz splitske bolnice. Poznati glumac preminuo je od posljedica moždanog udara.

Boris Dvornik rođen je 16. travnja 1939. godine u Splitu. Svoj je talent za glumu otkrio još dok je kao dijete nastupao u dječjim predstavama. No, glumom se počeo profesionalno baviti tek nakon što je završio školu za električara. Srednju glumačku školu završio je u Novom Sadu, a Kazališnu akademiju u Zagrebu.

Na filmu se prvi put pojavio 1960. godine u djelu Francea Štiglica Deveti krug. Nakon toga odigrao je svoje važne uloge u komedijama Martin u oblacima i Prekobrojna. Niz njegovih uloga u komedijama nastavljen je do sredine 60-ih godina, nakon čega preuzima uloge s ratnom tematikom. Nastupio je u više od 40 igranih filmova, te u mnogim televizijskim dramama i serijama.

Vrhunac svoje popularnosti ostvario je 70-ih godina ulogom Roka Prča u legendarnoj seriji "Naše malo misto" , te ulogom brijača u seriji "Velo misto". Te su mu uloge donijele status jednog od najpriznatijih glumaca bivše Jugoslavije. No, nakon 70-ih godina uglavnom je glumio u HNK-u u svom rodnom Splitu.

Boris Dvornik je glumac koji je hrvatskoj filmskoj, televizijskoj, a potom i kazališnoj sceni dao svoj prepoznatljivi pečat.

Sućut ministra Bože Biškupića obitelji Borisa Dvornika

Ministar kulture Božo Biškupić uputio je obitelji Borisa Dvornika brzojav u kom izražava sućut zbog prerane smrti velikana hrvatskog glumišta, koji je, kako je istaknuo, obilježio naše vrijeme."S njegovom odlaskom suvremeno hrvatsko glumište gubi jednog od svojih najvećih sudionika, markantnog glumca koji je u nekoliko desetljeća filmske i kazališne karijere ostvario impozantan opus.

"Od njegovog prvog velikog uspjeha u filmu 'Deveti krug'' do serije 'Duga mračan noć', Boris Dvornik nanizao je stotine uvjerljivih likova koji su nas uvijek oduševljavali svojom životnom uvjerljivošću. Bio je idealan tumač mediteranskog duha i humora koji su mu bili najbliži i bez njega bi mnoga filmska i kazališna ostvarenja bila umjetnički siromašnija.

"Simpatičan i jednostavan, duhovit i vedar, Boris Dvornik svakoj je ulozi znao udahnuti specifičan život ostvarujući likove kojima smo uvijek vjerovali. Otišao je prerano, ali sebi na primjeren način kao aktivni glumac, koji je do zadnjeg trena ispunjavao svoje umjetničko poslanje", kaže se u brzojavu sućuti ministra Biškupića.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika