24.03.2008. / 11:22

Autor: Nina Tomljanović

FOTOGALERIJA

Putovanje po uskrsnim običajima

U hrvatske običaje najpoznatiji simbol Uskrsa predstavlja farbane pisaniceU hrvatske običaje najpoznatiji simbol Uskrsa predstavlja farbane pisaniceUz slavlje Uskrsa najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje. Iako svaka zemlja slavi Uskrs na svoj tradicionalan način, ipak, kao i u Hrvatskoj, u većini kršćanskih zemalja ukrašavaju se pisanice. No, svaka od zemalja sakriva određeni simbol koji pripada kulturi pojedinog kraja.

Tako je primjerice, na norveškoj televiziji tradicija da se na Veliku subotu emitiraju kriminalistički i detektivski filmovi. Norvežani i Danci na Veliku subotu u džepovima nose komadiće beskvasnog kruha koji pojedu u ponoć.

Sam običaj bio je čest u vikinško doba kad su Vikinzi nosili sa sobom zizmelene bobice koje su nosile simbol života.

U Finskoj i Norveškoj također postoji miješanje tradicije maškara, noći vještica i Uskrsa, tako da djeca odjevena u vještice idu po kućama i nose obojana jaja.

U Španjolskoj plutaju splavi s biblijskim motivima, te se tako prenosi priča o Isusovom uskrsnuću. Španjolsko slavlje spada u jedno od lijepših uskršnjih slavlja.

U SAD-u su najpoznatije uskršnje povorke, a organiziraju se u Atlantic Cityju. Na washingtonskoj livadi Bijele kuće svake se godine održava najveća ceremonija kotrljanja jaja. Predsjednička obitelj uz zvuke limene glazbe druži se s djecom građana.

U Finskoj se radi snježni Isus, a u Bugarskoj i Rumunjskoj se na Veliku subotu stave sastojci za kruh na prozor, a na Uskrs se od njih zamijesi kruh.

U Nizozemskoj i Škotskoj dobivaju se uskršnje batine. Pale se uskrsne vatre u sumrak. U okolici Magdenburga dječacima se simbolički "isprašio tur" da bi se iz njih istjeralo loše ponašanje. Postoji i izreka "istučen kao na Uskrs" koja znači da je za neki prijestup dobivena preblaga kazna.

Na otočju Polinezije na Veliku subotu se krste školjke koje se na Uskrs vraćaju u more, gdje budu uskrsnute u novi život.

U Laponiji se uz pjesmu i ples igraju sa snijegom, prave se snjegovići te se slavi Isusovo uskrsnuće i buđenje prirode.

U Rusiji se uz tradicionalna jela veže i običaj čestitanja trostrukim ljubljenjem u obraz.

U Meksiku se na ulice postavljaju papirnati likovi Jude Iškarijoskog unutar kojih je nepripremljen vatromet.

Brazilci njeguju jedinstvenu tradiciju nošenja "preduskrsnih kristala". Podrijetlo i smisao tog običaja nije poznat, no zna se da stanovnici pokrajine Minas (odakle dolazi i fina kava) dan prije Uskrsa džepove pune komadićima kvarca, a na sam dan blagdana ih ostavljaju kod kuće.

Simboli Uskrsa i njihovo značenje

U hrvatske običaje najpoznatiji simbol Uskrsa predstavljaju farbane pisanice. Pisanica je nekoć bila i ključ koji je otvarao vrata dobrosusjedskih odnosa. Prenosila je želje, nade i očekivanja a često su si ih mladići i djevojke međusobno darivali s ljubavnim motivima ili ispisanim ljubavnim porukama.

I u mnogim hrvatskim narodnim običajima jaje ima važnu ulogu: stavljalo se u žito za sjeme, bacalo se u prvu brazdu pri oranju, a za Uskrs se lice pralo vodom u koju se stavljala crvena pisanica ili ljuska jajeta.

Pisanica je nekoć bila i ključ koji je otvarao vrata dobrosusjedskih odnosa. Prenosila je želje, nade i očekivanja, a mladići i djevojke razmjenjivali su jaja s ispisanim ljubavnim porukama. Ukrašavanje jaja običaj je koji se još uvijek njeguje i danas mnogima pričinja veliko zadovoljstvo. Kad se prigodno ukrase, poklanjaju se rodbini, prijateljima ili susjedima.

Jedan od najomiljenijih uskršnjih simbola je uskršnji zec.

Zečica na svijet donosi male zečeve i po osam puta godišnje. Kako mladi zečevi brzo odrastu, brzo si nađu partnerice i donesu na svijet svoje mladunce. Za četiri godine od jednog para zečeva možemo dobiti potomstvo od preko milijun zečića, pa su tako zečevi kao simboli plodnosti i blagostanja postali neizostavan dio uskršnjih slika.

Zekina pomoć u uskršnjim danima ima porijeklo u njemačkim običajima. Još od 17. stoljeća postoji običaj da uskršnji zeko dobroj djeci napuni gnijezdo jajima. Djeca su gradila gnijezda na skrivenim mjestima u kući, staji ili negdje u vrtu. Dječaci su gnijezda pravili obično od svojih kapa, a djevojčice od šešira s vrpcama.

Fotogalerija

  • U hrvatske običaje najpoznatiji simbol Uskrsa predstavlja farbane pisanice
  • Pisanica obojana pomoću crvenog luka i voska
  • Pisanice ukrašene slamom
  • Jedan od najomiljenijih uskršnjih simbola je uskršnji zec
  • Paljenje uskrsne vatre u Nizozemskoj
  • Pisanice mogu biti različitih boja i motiva
  • Svaka od zemalja sakriva određeni simbol koji pripada kulturi pojedinog kraja
  • Pisanica je nekoć bila i ključ koji je otvarao vrata dobrosusjedskih odnosa
  • Zekina pomoć u uskršnjim danima ima porijeklo u njemačkim običajima

Vezane vijesti

Foto, Video: Rusko savršenstvo Ester Korotkova

Foto, Video: Rusko savršenstvo Ester Korotkova

Ruska manekenka Ester Evans pozirala je u donjem rublju tvrtke Incanto. Pravo ime joj je Ester Korotkova, članica je modnih agencija Avant Models i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika