25.03.2008. / 18:55

Autor: Katarina Zorić

ODVJETNICI KOD PREDSJEDNIKA

HOK: Prijedlog Ministarstva pravosuđa je neustavan

Hrvatska odvjetnička komora zainteresirana je i za reformu javne uprave. Ni taj problem još nitko ozbiljnije nije otvorio, pa odvjetnici uz pomoć stranih stručnjaka i Središnjeg državnog ureda za javnu upravu izrađuju učinkovit program reforme koji bi pomogao i građanima, ali i gospodarskom razvoju države

Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Hrvatske odvjetničke komore. Ogorčeni najavama iz Ministarstva pravosuđa prema kojima bi im ubuduće Sabor određivao tarife, odvjetnici su predsjedniku srekli kako kako Ministarstvo pravosuđa neustavnim i neeuropskim odredbama želi uništiti neovisnost hrvatskog odvjetništva i cijeloga sudskog sustava.

Hrvatska odvjetnička komora zainteresirana je i za reformu javne uprave. Ni taj problem još nitko ozbiljnije nije otvorio, pa odvjetnici uz pomoć stranih stručnjaka i Središnjeg državnog ureda za javnu upravu izrađuju učinkovit program reforme koji bi pomogao i građanima, ali i gospodarskom razvoju države.

Javna uprava je spora i neučinkovita. Više od šest milijuna predmeta ovog trena čeka na neku upravnu odluku. Hrvatski odvjetnici imaju rješenje - izdavanjem građevinskih dozvola proizvodnih investicija otvorilo bi se 200 000 novih radnih mjesta, a u skorom vremenu i ulazak 300 milijuna eura stranoga kapitala.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis izjavio je kako kada bi uprava radila brže i probitačnije. "Mi bi kroz vrlo brzo vrijeme mogli zaposliti tih 200 000 ljudi, čime bi bio riješen problem zapošljavanja u Hrvatskoj", rekao je Andreis.

Sadašnji Zakon o općem upravnom postupku primjenjuje se već pola stoljeća. Njegovom promjenom razjasnile bi se dosad nedefinirane stvari koje su omogućavale manipulaciju u upravnim postupcima. Vlada je kooperativnost pokazala donošenjem Strategije reforme javne uprave čiji bi se rezultati trebali vidjeti već za nekoliko mjeseci.

Vezane vijesti

HOK: Fiskalnim blagajnama narušava se neovisnost odvjetnika

HOK: Fiskalnim blagajnama narušava se neovisnost odvjetnika

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) usprotivila se najavljenom uvođenju fiskalnih blagajni za odvjetnike, ustvrdivši da su tim prijedlogom povrijeđena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika