26.03.2008. / 15:26

Autor: Katarina Zorić

KOMEMORACIJA

Posljednji pljesak za Borisa Dvornika

Komemoracija je praćena projekcijom iz kazališnih predstava Borisa Dvornika, a između njih su se kolege glumci i redatelj, te predstavnici grada opraštali od Borisa Dvornika

Mnogobrojni Splićani danas su posljednji put svom poznatom sugrađaninu Borisu Dvorniku uputili veliki pljesak na komemoraciji za legendarnoga hrvatskog glumca u splitskom HNK-u. Komemoracija je praćena projekcijom iz kazališnih predstava Borisa Dvornika, a između njih su se kolege glumci i redatelj te predstavnici grada opraštali od Borisa Dvornika.

Intendant splitskog HNK Milan Štrljić kazao je kako jednostavno nema riječi da oslika sav talent i šarm kojim je Boris zračio. "I gluma je s Borisom bila igra, nosio je sa sobom cijeli svijet, i film i teatar i televiziju, a Hrvatskoj ostavio pečat besmrtnosti", rekao je Štrljić.

Splitski gradonačelnik Ivan Kuret govorio je i u ime premijera Ive Sanadera, a od velikog glumca oprostio se i u ime, kako je rekao, njegova mlađeg naraštaja jer kad su ga roditelji kao dijete vodili u kazalište, rekao je Kuret, jedino što je pamtio bio je lik Borisa Dvornika.

U ime Vlade BiH od Borisa Dvornika oprostio se Emir Hadžihafizbegović, ministar kulture kantona Sarajevo, kazavši kako će se vrijeme na ovim prostorima koji su nekad činili Jugoslaviju mjeriti u umjetnosti na vrijeme do Borisa i poslije Borisa. Istaknuo je da je Boris Dvornik ostavio veliki trag i u kinematografiji BiH nizom filmova, nabrojivši među ostalima i filmove Bitka na Neretvi, Konjuh planinom, Most...

Nacionalna dramska prvakinja, glumica Zoja Odak rekla je da je Pape, kako su glumci zvali Borisa Dvornika, jedan od najkompletnijih talenata na hrvatskim i bivšim prostorima. "Ovaj grad Split zna biti težak prema svojoj djeci, ali osobnost Borisa Dvornika to je nadišla. Dvorniku je u Splitu sve bilo oprošteno kao i u cijeloj Hrvatskoj. Split je poznavao mnoge velike ljude ali Boris je bio neprikosnoven", rekla je Zoja Odak. Nakon njezinoga poziva na aplauz, svi su ustali i vrlo dugim pljeskom zadnji put ispratili sa scene Borisa Dvornika.

Predstavnik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Trpimir Jurkić također se oprostio od Dvornika, a redatelj i Borisov veliki prijatelj Antun Vrdoljak rekao je kako je Boris bio voljen od svih.

Na kraju je klapa Lučica otpjevala "Pismo moja", a u projekciji svi nazočni ponovno su vidjeli Borisa u Šjora Fili, Ribarskim svađama, Svečanoj večeri, Roku i Cicibeli.... Veliki broj građana, kolega i prijatelja upisao se u knjigu žalosti koja je u atriju Hrvatskoga narodnog kazališta otvorena jutros od 9 sati.

Filmski i kazališni glumac Boris Dvornik bit će pokopan u 15.30 na splitskom groblju Lovrinac. Posljednjem ispraćaju nazočit će i premijer Ivo Sanader.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika