26.03.2008. / 19:31

Autor: Katarina Zorić

FOTOGALERIJA

Pokopan velikan hrvatskog glumišta Boris Dvornik

Velikan hrvatskoga glumišta Boris Dvornik pokopan je poslije podne na splitskom groblju Lovrinac.Velebnom sprovodu kojemu su uz obitelj, suprugu Dijanu, sinove Deana i Dina, petero Borisovih unučadi, nazočili predstavnici javnog života te mnogo prijatelja, kolega i ljudi koji su Borisa Dvornika na kazališnoj pozornici ispraćali pljeskom, danas su suzama izrazili zahvalnost glumačkom meštru za radost što je svojom maestralnom glumom pružao desetljećima.

Uz lijes Borisa Dvornika počasnu stražu držali su kolege glumci iz Hrvatske, ali i s gotovo svih prostora bivše Jugoslavije te predstavnici društvenog i kulturnog života Splita i Hrvatske.U kapelici nakon vjerskog obreda od njega se u ime Vlade oprostio ministar kulture Božo Biškupić koji je uz ostalo kazao da nije otišao samo naš prijatelj i veliki umjetnik, nego i veliki domoljub.

"Boris Dvornik duboko je i dugoročno zadužio hrvatsku kulturu. Izrazito je njegovao mediteranski duh i bio jedinstven čovjek i umjetnik. Boris je mogao igrati baš sve, ali najbolje je to radio glumeći pučke likove, a on u svojim ulogama nije glumio nego je te uloge doista i živio. Boris Dvornik se uz to pokazao i kao veliki domoljub, jer je početkom devedesetih godina dao svoj veliki kamen u temelje slobodne Hrvatske, pridonoseći tako njezinoj pobjedi i samostalnosti", rekao je Biškupić.

Pokopu je nazočio i premijer Ivo Sanader koji je nakon sprovoda izjavio da su Hrvatska i Split izgubili velikoga čovjeka i umjetnika.Prisjetio se kako se s Borisom Dvornikom zbližio u vrijeme kad je bio intendant splitskog HNK i kako ga je već od prvoga susreta oduševio svojom skromnošću.

Uz mnogobrojne glumce pokopu i vjerskom obredu nazočio je i njegov prijatelj beogradski glumac Ljubiša Samardžić koji je rekao kako Bata Živojinović, unatoč želji da isprati svoga prijatelja Borisa Dvornika u vječnost, zbog zdravstvenoga stanja nije mogao doputovati.

Boris Dvornik pokopan je kod svojih roditelja Ivana i Dinke Dvornik, čiji je bio jedinac, u obiteljskoj grobnici na istočnom dijelu Lovrinca.

Obitelj Borisa Dvornika, prema riječima njegove supruge Dijane, primila je tisuće brzojava sućuti, među kojima i Veljka Bulajića, Vatroslava Mimice, Milene Dravić, Luke Bebića, Milana Bandića... a najveću moralnu potporu, kazala je supruga Dijana, obitelji pruža njegov prijatelj, redatelj Tonči Vrdoljak, koji je, kako je kazala, "stalno uz nas i bodri nas".

Fotogalerija

  • Uz suprugu Dijanu, Borisu Dvorniku počast su odali i intendant splitskog HNK Milan Štrljić i redatelj Antun Vrdoljak
  • Danijela i Dino Dvornik
  • Uz lijes Borisa Dvornika počasnu stražu držali su kolege glumci, među ostalima, Nives Ivanković i Arijana Čulina
  • Legendu hrvatskoga glumišta ispratio je i beogradski glumac Ljubiša Samardžić
  • Borisa Dvornika ispratio je i premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom
  • Tuga na licima sina Deana Dvornika i supruge Dijane
  • Velikoga meštra ispratili su mnogobrojni Splićani
  • Borisov glumački kolega Špiro Guberina upisao se u knjigu žalosti
  • U ime Vlade BiH od Borisa Dvornika oprostio se Emir Hadžihafizbegović
  • Glumac Pero Kvrgić
  • Komemoracija je praćena projekcijom iz kazališnih predstava Borisa Dvornika

Vezane vijesti

Foto, Video: Rusko savršenstvo Ester Korotkova

Foto, Video: Rusko savršenstvo Ester Korotkova

Ruska manekenka Ester Evans pozirala je u donjem rublju tvrtke Incanto. Pravo ime joj je Ester Korotkova, članica je modnih agencija Avant Models i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika