01.04.2008. / 18:35

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić, Hrvoje Šimičević

NASTAVLJENA POTJERA

Ivan Korade viđen u Jastrebarskom?

Policija je potvrdila kako je umirovljeni general osumnjičen za četiri ubojstva i jedno ranjavanje. Za Koradeom i dalje traga više od 500 policajaca interventne i specijalne policije iz nekoliko policijskih uprava

RTL je objavio informaciju da je Korade viđen u Jastrebarskom. Navodno ga je vidjela jedna mještanka, a prvo ga je prepoznao njezin unuk. Kaže kako ga je prepoznala po fotografijama koje je vidjela u medijima. "Tak kak sad vas vidim, tak sam i njega vidla", kazala je mještanka novinarki RTL-a.

Još jedan mještanin Jastrebarskog također je vidio Koradea, te kaže kako je s njim razgovarao. "Pitao sam ga odakle je, na što mi je on odgovorio da je iz Jastrebarskog. Bilo mi je sumnjivo jer poznajem većinu stanovnika", kazao je mještanin Jastrebarskog.

Opisao ga je kao krupnog čovjeka bez ruke, a sve što zna ispričao je i policiji koja za Koradeom traga i u okolici Jastrebarskog. Mještani pretpostavljaju da je Korade u njihovom selu čekao da po njega dođe netko od njegovih pomagača.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec potvrdio je informaciju da su imali dojavu da je Korade viđen u okolici Jastrebarskog. Dodao je kako je policija reagirala na dojavu i pretražila sumnjivo područje."Policija je dobila više od 50 dojava iz cijele države i sve se provjerava, a jučer je bila dojava za Jastrebarsko i ništa bitno nije utvrđeno", rekao je.

Ravnatelj policije Marijan Benko službeno je danas potvrdio kako je umirovljeni general Ivan Korade osumnjičen za ubojstva četvero i ranjavanje jedne osobe. Umirovljenog generala sumnjiči se za otmicu Zlate Robuzin, teška ubojstva Gorana i Cilike Kudić te Franje Kosa, ubojstvo Davora Petriša po članku 90. KZ, kao i za pokušaj ubojstva Vlade Knoka. Benko je kazao kako nakon svih očevida nema sumnje da je počinitelj ovih okrutnih ubojstava upravo umirovljeni general Ivan Korade.

Ubojstvima je prethodilo Koradino opijanje sa Davorom Petrišem u Vikendici u Vitešincu, prvom generalovom žrtvom, ubijenom nakon njihovog verbalnog sukoba. Krvavi pohod Korade je nastavio nakon šro se automobilom odvezao do kuće Petriševe djevojke, koju je pištoljem prisilio da uđe u automobil. Život si je spasila u momentu Koradeove nepažnje iskočivši iz automobila.

Tokom toga dana, 26. ožujka, policija još nije znala za prvo ubojstvo, a Korade se sakrivao. Ostala ubojstva dogodila su se početkom 27. ožujka. Korade je nešto poslije ponoći došao u kuću Franje Kosa, gdje ga je i pronašao. Pucao je u Franjinog prijatelja Vladu Knoka, kojeg je ranio u desnu potkoljenicu. Misleći da ga je ubio, Korade je krenuo na Kosa, koji nije bio Knokove sreće.

Ubio ga je na mjestu, nakon čega mu je zabio nož u vrat. Policija pretpostavlja kako je motiv ubojstva Kosa neriješen sukob u kojem je prije više od 20 godina Kos ranio nožem Koradu. Nakon toga ubio je Ciliku Hudić u njezinoj kući zato jer ga je optužila da je iz njenog dućana ukrao novac. Nagađa se kako je posljednja žrtva u nizu, 15-godišnji unuk Goran ubijen zbog Koradeove namjere prikrivanja zločina.

Potraga za Koradeom je nastavljena a u njoj sudjeluje 3.600 policijskih pripadnika. Sinoć se policijski stožer, koji već šesti dan traga za Koradeom zbog operativnosti preselio u Zlatar Bistricu, izjavio je sinoć u Ivancu Ravnatelj policije Marijan Benko dodavši kako policijske blokade traju i u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

S obzirom da u petak dolazi američki predsjednik u Hrvatsku novinare je zanimalo kako će biti usklađena potraga za Koradeom, no Benko kaže kako po pitanju sigurnosti neće biti nikakvih problema. "Imamo dovoljno snaga i sposobnosti da možemo odraditi jedan i drugi posao jednakim intenzitetom", naveo je Benko.

Jučer su završeni nalazi obdukcije ubijenih bake i unuka, Cilike Hudić (67) i Gorana Hudića (15). Njihovi nalazi će biti dostavljeni istražnom sucu i državnom odvjetništvu.

U nedjelju je područje intenzivnog traganja suženo na predio Petrove Gore, što je potvrdio glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec na konferenciji za novinare ispred Policijske uprave u Ivancu. "Novih bitnih drukčijih informacija u odnosu na ranije nema. Policijske snage intenzivno pretražuju teren. Policijske blokade i dalje su raspoređene u dvije županije, Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj, a područje intenzivnog traganja je suženo na predio Petrove Gore odnosno mjesta gdje su se dogodila ubojstva. To je centar naših aktivnosti", rekao je Borovec.

Postoji nekoliko pretpostavki gdje se general momentalno krije. Neki izvori tvrde da je Korade utočište pronašao kod nekog od svojih prijatelja na golubovečkom području.

Borovec je potvrdio okupljenim novinarima informaciju da su policijske ekipe u noći sa subote na nedjelju u pretrazi terena uočile određena kretanja na području koje se pregledava, no kako kaže, ne može se sa sigurnošću reći da se radi o osobi za kojom se traga. Rekao je i kako se ne može znati hoće li se traženu osobu pronaći za sat ili dva, odnosno dan ili dva, ali da potraga ide u pravom smjeru.

Nije htio govoriti o uređajima kojima je uočeno kretanje jer su neki mediji objavili podatak da se radi o termoviziji, ističući kako policijska taktika, oprema i način obavljanja posla ne bi trebali biti dostupni osobi za kojom se traga ukoliko ona ima pristup medijima.

Supruga osumnjičenoga generala Ljiljana Korade izjavila je za HTV da njezin muž nije seoski kokošar i optužila novinare da lažu. "Može vas sve biti sram, ne širite laži. Moj muž nije seoski kokošar. Nemojte javno izjavljivati ono što nije istina. Imate pijance za svjedoke", obrušila se na novinara uznemirena supruga odbjeglog generala.

Supruga generala Korade optužila novinare da lažuSupruga generala Korade, Ljiljana, izjavila je za HTV da njezin muž nije seoski kokošar i optužila novinare da lažu. "Može vas sve biti sram, ne širite laži. Moj muž nije seoski kokošar. Nemojte javno izjavljivati ono što nije istina. Imate pijance za svjedoke", obrušila se na novinara uznemirena supruga odbjeglog generala.

Vezane vijesti

Osuđeni zbog strijeljanja srpskih zarobljenika

Osuđeni zbog strijeljanja srpskih zarobljenika

Od sedmorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume" optuženih za strijeljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika