29.03.2008. / 11:59

Autor: Jelena Badovinac

Extra zona

Ksenija Pajić: "Još uvijek sam ovisna o ljubavi"

Glumica Ksenija Pajić koja je tumačila glavne uloge u mnogim filmovima i kazališnim predstavama, a široj publici je poznata iz TV serija, za Extru otkriva da čezne za velikom filmskom ulogom te otkriva zašto se više nikad ne bi skinula pred kamerama

Pravo je zadovoljstvo raditi s nekim tko iza sebe ima brojne intervjue. Pojam zvijezde kod nas je vrlo diskutabilan jer one, ako uopće i postoje, ne žive u Hrvatskoj nego možda u Hollywoodu, no za glumicu Kseniju Pajić mogla bih mirne savjesti reći da zaista ima manire jedne glumačke dive. Osim što je vrlo pristojna i srdačna, Ksenija Pajić se bez pogovora prilagodila lošim tehničkim uvjetima koje smo imali tijekom snimanja s obzirom na to da smo zbog njezina gustog dnevnog rasporeda bili prisiljeni improvizirati. Ona je glumica koju gledatelji, osim po ulogama u sapunicama poput "Ville Marije" ,"Ljubavi u zaleđu" ili "Ponosa Ratkayevih", pamte i po filmskim ulogama, posebice hvaljenoj naslovnoj ulozi u filmu "Oficir s ružom", ali i po brojnim kazališnim predstavama.
EXTRA: Je li vam draže igrati hladne i jednostavnije uloge poput lika ministrice vanjskih poslova u nedavno započetoj "Uroti" ili pak uloge čiji likovi imaju iza sebe emotivnu podlogu poput onih u sapunicama?
- Veće uloge zahtijevaju i kompleksnost uloge. Naravno da su uloge koje imaju neki određeni splet emocija zanimljivije za igrati, no treba uvijek odvagnuti je li glumac u tom trenutku spreman igrati takvu ulogu. Prvenstveno ima li vremena, a onda i želje igrati takvu ulogu. Osobno, preferiram se u projekt dati do kraja, no uloga u "Uroti" mi je savršeno odgovarala jer da je bila zahtjevnija, ne bih je mogla odigrati s obzirom na nedostatak slobodnog vremena. No, drago mi je da se na televiziji emitira jedna tako visokobudžetna serija u kojoj smo jako obratili pozornost na detalje.
EXTRA: Posljednjih pet godina na televiziji se uglavnom pojavljujete u AVA-inim sapunicama. Zašto?
- Pa zato što su me oni zvali.
EXTRA: Znači li to da vas nitko drugi nije zvao?
- Da, doslovno tako. Gostovala sam u nekoliko televizijskih sitcoma, no što se tiče filmskih uloga nitko me nije zvao.
EXTRA: Što je tome razlog?
- Baš sam prije nekoliko dana razmišljala upravo o ovome što ste me pitali. Što se tiče kvalitete uloge u sapunicama, neke scene mogu dobro odigrati, neke manje dobro. Ovisno o tome kako je napisana scena, koliko ima vremena, kakvi su uvjeti u kojima snimamo i naravno partneri. Dakle, nitko od sapunice ne očekuje ne znam kakvu vrhunsku glumu. Dajem od sebe najviše što mogu u zadanim uvjetima i zadovoljna sam svim rezultatima koji su se do sada pokazali u ove četiri sapunice u kojima sam glumila - od financija do gledanosti. Ali to ne znači da ne bih voljela odigrati jednu dobru ulogu na filmu, no ako ste primijetili, posljednjih godina u hrvatskoj kinematografiji kao da su iščezle velike uloge pisane za žene srednjih godina. Naprosto nema takvih uloga. Znači, nije stvar u tome što mene nitko nije zvao, nego nisu zvali ni druge kolegice mojih godina. Uglavnom se traže ili mlade djevojke ili pak starije glumice. A ako se i pojavi koja uloga, teško je očekivati da ću to baš biti ja.
EXTRA: Smeta li vas to?
- Ne smeta, ali mi je žao jer mislim da bih mogla još puno dati u filmskoj industriji. Da me ne biste krivo shvatili, imam puno posla. Snimam serije, u stalnom sam angažmanu u kazalištu Gavella, radim i u privatnom kazalištu Lectirum. Dakle, radim i to puno. Nekad stignem sve te obveze posložiti lakše, nekad teže. No, žao mi je ipak da ne radim na filmu, ali tome nisam ja kriva. Voljela bih snimiti jednu lijepu veliku ulogu.
EXTRA: Kakvo je po vama stanje u u hrvatskoj kinematografiji?
- Premalo se snima. Ne znam jesu li to financijski razlozi ili nešto drugo. Pretpostavljam da nema budžeta za snimanje i da je to osnovni razlog što na tržište izlazi mali broj filmova.
EXTRA: Što se promijenilo od razdoblja kad ste se počeli baviti glumom do danas?
- Sad kad gledam unatrag čini mi se da se tada radilo puno profesionalnije. Naravno, bila sam mlađa pa je normalno da su mi se svi činili profesionalniji jer sam bila početnik. No, bez obzira na to mislim da se tada radilo temeljitije, a za to danas nisu krivi glumci. Naprosto je vrijeme oko nas takvo da ljudi žive brzo i površno pa je to naravno utjecalo i na umjetnost. Uvjeti rada, općenita situacija u kulturi, sve su to segmenti koji pomalo, ali direktno utječu na sam ishod.

Više u novoj Extri...

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika