03.04.2008. / 11:10

Autor: Marko Ćustić

EKSKLUZIVNO

Grof Frankopan bez dozvole za neboder na Trgu bana Jelačića

Mnogi zakupaca poslovnih prostora u neboderu vezali su preseljenje iz svojih dotadašnjih poslovnih prostora za konac prošle godine, ali zbog problema sa uporabnom dozvolom još uvijek ne mogu useliti u prostore koje su platili ili zakupili.

Nikola Frankopan, investitor u obnovu Iličkog nebodera, zabrinuo je kupce i najmoprimce poslovnih prostora u toj zgradi, jer još uvijek nije uspio dobiti uporabnu dozvolu za korištenje te građevine. Ilički neboder prvotno je trebao biti otvoren još u rujnu 2007., ali se to nije dogodilo, jer su nadležne institucije otkrile da neboder nije obnovljen sukladno ishođenoj građevinskoj dozvoli. Među ostalim, došlo je do problema sa obnovom kotlovnice, pa su investitori tijekom zadnjih nekoliko mjeseci morali ishoditi novu lokacijsku i građevinsku dozvolu za projekt.

Ti neočekivani problemi uznemirili su korisnike novih prostora u Iličkom neboderu. Mnogi od njih vezali su preseljenje iz svojih dotadašnjih poslovnih prostora za konac prošle godine, ali zbog problema sa uporabnom dozvolom još uvijek ne mogu useliti u prostore koje su platili ili zakupili. Među budućim korisnicima prostora spominju se neke odvjetničke kuće, jedna ambasada, zrakoplovna kompanija, investicijski fondovi, a navodno je jedan od najvećih prostora u neboderu zakupio Borislav Škegro za svoj investicijski fond Quaestus.

Investitori su nedavno ishodili novu lokacijsku i građevinsku dozvolu, a uporabnoj dozvoli nadaju se već nakon idućeg utorka, kada bi inspekcija trebala obići Ilički neboder.

Tu su građevinu 1958. projektirali Slobodan Jovičić, Josip Hitil i Ivan Žuljević, a prve su ga koristili tvrtke »Rade Končar« i »Željpoh«. Neboder se smatrao pravim građevinskim čudom u bivšoj Jugoslaviji, jer je prvi imao aluminijsko pročelje.

Još prije gotovo 30 godina počele su se javljati prve ideje o njegovu preuređenju. No, zgrada je spomenik kulture i Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode je branio pravo na njezin prvobitni izgled.

Ilički neboder bio je od 80-ih godina u vlasništvu tvrtke "Ferimport". Tri godine nakon što je ta tvrtka 1998. otišla u stečaj, 2001. Ilički neboder je za 6 milijuna eura kupio Nikola Frankopan iz tvrtke »Frankopan nekretnine«. Građevinska dozvola je izdana 2004. a obnova nebodera počela je u listopadu 2005. U obnovu se uložilo oko 8 milijuna eura. Radove je izvodila tvrtka Strabag, a projektanti su bili Ankett Fizroy Robinson i tvrtka Proarh. U ljeto prošle godine Vjesnik je pisao da bi »Frankopan nekretnine« mjesečno trebale dobivati 85,6 tisuća eura od 15 korisnika 4,8 tisuća četvornih metara poslovnog prostora u toj građevini. Zato ne čudi da su najmoprimci zabrinuti što Ilički neboder nije otvoren na vrijeme.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika