08.04.2008. / 10:33

Autor: Tanja Molvarec

OTKRIĆE

Aligatorska krv lijek za AIDS?

Proteini iz krvi aligatora pokazali su se učinkovitim u borbi protiv Candide albicans, gljivice koja uzrokuje infekcije kod osoba oboljelih od AIDS-a kojima je oslabljen imunološki sustav

Proteini iz krvi aligatora mogli bi omogućiti razvoj novih antibiotika, vjeruju američki znanstvenici. Oni su proveli testiranja koja su pokazala da antibiotski proteini iz bijelih krvnih zrnaca tih životinja mogu djelotvorno uništavati niz bakterija, uključujući i superbakterije koje su stekle otpornost na uobičajene antibiotike.

Na ideju o ovakvom načinu borbe protiv štetnih bakterija, znanstvenici su došli primijetivši da aligatori mogu pretrpjeti teške ozljede a da im rane brzo zacijele usprkos kontaktu s bakterijama, virusima i gljivicama. To mogu zahvaliti iznimno snažnom imunološkom sustavu koji se, za razliku od ljudskog, protiv mikroorganizama može  boriti i ako im ranije nije bio izložen. 

Proteini iz krvi ove životinje pokazali su se učinkovitim u borbi protiv Candide albicans, gljivice koja uzrokuje infekcije kod osoba oboljelih od AIDS-a kojima je oslabljen imunološki sustav. Znanstvenici su optimistični u pretpostavkama kako bi bijela krvna zrnca aligatora mogla dovesti do uništenja virusa HIV-a., ali i pomoći oko liječenja težih opeklina i čireva.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika