10.04.2008. / 10:59

Autor: Tanja Molvarec

DODJELA NAGRADA

J.K. Rowling peti put nagrađena za životno djelo

Književnica Rowling ovu je nagradu dobila prvi put za knjigu "Harry Potter i kamen mudraca" prije deset godina, a do sada ih je osvojila ukupno pet

Autorica najpoznatijeg malog čarobnjaka na svijetu, J.K. Rowling dobitnica je nagrade "Galaxy British Book Awards" u kategoriji za životno postignuće, otkriva jedan britanski magazin. Nagrada koja se popularno naziva i Oscarom u književnosti, dodjeljuje se svim piscima čija su djela prepoznata u svijetu i čija je popularnost trajna.

Književnica Rowling ovu je nagradu dobila prvi put za knjigu "Harry Potter i kamen mudraca" prije deset godina, a do sada ih je osvojila ukupno pet. Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovao je i premijer Gordon Brown kao i mnogi drugi uglednici. "Ona je postala dio velike obitelji istaknutih britanskih autora zbog kojih je čitava zemlja počela čitati. Njene će se knjige čitati još godinama, te će postati uspješni pokretači daljnjih stvaranja", rekao je Brown.

J.K. Rowling književnica je koja je stekla veliki ugled u svijetu svojim knjigama o čarobnjaku i njegovim dogodovštinama. No njen put do slave nije bio posut ružama. Dok je pisala knjigu o Harryu Potteru, ova je autorica živjela kao samohrana majka u siromaštvu pišući svoja djela uglavnom po kafićima. Rowlingova je priznala da je nakon razvoda od svog prvog supruga razmišljala o samoubojstvu. Bila je u teškoj depresiji, no ipak se odlučila trgnuti i potražiti pomoć najviše radi svoje kćeri. Danas je sretno udana majka troje djece čiji se uspjeh ne mjeri samo novcem već činjenicom da je uspjela svojim djelima osvojiti ljude širom svijeta. Nekad na rubu siromaštva i samoubojstva, a danas na samom vrhu kao prva žena koja je postala milijarderka pišući knjige.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika