15.04.2008. / 19:47

Autor: Katarina Zorić

FRANCUSKA

Francuzi najavili rat anoreksiji

S dvije godine zatvora i novčanom kaznom od 35 000 eura bila bi kažnjena osoba koja potiče drugu na duge i okrutne dijete, koje joj mogu ugroziti zdravlje

Francuski parlament razmatra odluku o donošenju zakona kojim bi se kažnjavalo osobe zbog poticanja esktremne mršavosti u medijima. Cilj je novog prijedloga zakona smanjivanje obolijevanja od anoreksije. U Francuskoj od tog poremećaja pati čak 40 000 ljudi, uglavnom žena.

Novi zakon protiv poticanja mršavosti, a samim tim i pojave anoreksije, naišao je na velika neodobravanja u svijetu francuske mode. Ako prođe, bit će to presedan u francuskom zakonodavstvu, za koji neki smatraju da će imati pozitivan učinak. Osteoporoza, anemija, zatajenje nekih vitalnih organa i problemi sa srcem, samo su neki od razloga zašto Francuzi misle da anoreksiju treba iskorijeniti.

S dvije godine zatvora i novčanom kaznom od 35 000 eura bila bi kažnjena osoba koja potiče drugu na duge i okrutne dijete, koje joj mogu ugroziti zdravlje. Francuska ministrica zdravstva i sporta Roseline Bachelot izjavila je kako su i sami tvorci modnih trendova izvukli veću korist iz reklama u kojima su promicali raznoliku ljepotu, a ne stereotipne mršavice koje u stvarnosti uopće ne postoje.

Prema predloženom zakonu, manekenke bi bile podvrgnute češćim pregledima indeksa mase. Uz fotografije koje su uljepšane s pomoću kompjutorskih programa ubuduće bi trebala stajati i upozorenja da su umjetno dotjerane.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika