16.04.2008. / 12:01

Autor: Tanja Molvarec

IN MEMORIAM

Preminuo Ollie Johnston, legenda crtanog filma

Johnston i još osmorica animatora bili su dio stare Disneyeve škole popularno zvane "Devet starih ljudi", a s radom su počeli 30-ih godina prošlog stoljeća za plaću od 17 dolara na tjedan

U 95. godini preminuo je Ollie Johnston, čovjek zaslužan za animacije Disneyevih djela poput "Snjeguljice i sedam patuljaka", "Fantazije" i "Bambija". Preminuo je prirodnom smrću u staračkom domu u Washingtonu gdje je boravio duže vrijeme. Nećak Walta Disneya, Roy E. Disney o ovom velikanu ima samo riječi pohvale. "Ollie je bio jedan od pravih pionira naše umjetnosti, jedan od glavnih sudionika u cvjetanju animacije u umjetnost kakvu poznajemo danas", rekao je.

Johnston i još osmorica animatora bili su dio stare Disneyeve škole popularno zvane "Devet starih ljudi", a s radom su počeli 30-ih godina prošlog stoljeća za plaću od 17 dolara na tjedan. No, zbog ljubav i predanosti prema poslu dogurali su daleko, a svojim animacijama osvojili srca djece diljem svijeta. Olliev prvi film bila je vječna "Snjeguljica" snimljena davne 1937.godine. Uslijedili su filmovi "Fantazija", "Pinokio" i "Bambi" u kojima je bio glavni i odgovorni animator.

Posebno se ponosio jednom scenom u Bambiju u kojoj njegova majka umire od ruke lovca što i danas tjera suze na oči mlađim ali i starijim gledateljima. Johnston je radio i na mnogim drugim klasicima animiranog filma poput "Pepeljuge", "Alise u zemlji čudesa", "101 dalmatinca"i "Uspavane ljepotice." Unatoč godinama koje su odmicale, Ollie je ostao dijete u duši što pokazuje i činjenica da je u dvorištu svoje kuće sagradio tračnice i lokomotivu i time inspirirao Disneyev park da i oni to učine.

Posljednji film koji je snimio bio je "Izbavitelj" nakon kojeg se 1978. godine povukao u mirovinu. Od tada je predavao u školama i na filmskim festivalima diljem SAD-a i Europe. Godine 2005. dobio je najveće priznanje za svoj rad u kinematografiji i neponovljiv doprinos animaciji, prestižnu nagradu "National Medal of Art" koju mu je uručio George W. Bush.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika