16.04.2008. / 13:27

Autor: Tanja Molvarec

SEMINAR O TRGOVINI LJUDIMA

U Hrvatskoj godišnje 15 žrtava trgovine ljudima

Uz žene i djecu koja se seksulano eksploatiraju, sve je više muškaraca žrtvi radne eksploatacije

Unazad šest godina na području Hrvatske zabilježeno je 69 žrtava trgovine ljudima. Ovaj podatak iznio je Luka Mađerić, predstojnik Vladina ureda za ljudska prava na seminaru posvećenom suzbijanju trgovine ljudima, piše Vjesnik.

Riječ je o seminaru u sklopu programa jačanja kapaciteta nacionalnih tijela uključenih u sustav suzbijanja trgovine ljudima. Mađerić je naglasio da je problem trgovine prisutan ali da ga Hrvatska rješava te je pozvao u pomoć sve relevantne institucije, policiju, državno odvjetništvo i druge stručnjake kako bi se djelotvornije suzbio taj oblik kriminala.

Najveći broj žrtava su žene i djeca koja se najčešće seksualno eksploatiraju. Uz to, sve je više slučajeva radne eksploatacije, a žrtve su uglavnom muškarci uglavnom iz istočne Europe, Ukrajine, Moldavije i ostalih manje razvijenih zemalja. Sudionici seminara su se složili da je Hrvatska još uvijek tranzitna zemlja u trgovini ljudima.

Prema riječima Nike Andžića, voditelja Odsjeka organiziranog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske, na području te županije otkrivene su prošle godine dvije žrtve trgovine ljudima, a počinitelji su procesuirani. U prva tri mjeseca 2008. godine zabilježeno je sedam slučajeva krijumčarenja.

Vezane vijesti

Francuska operacija protiv mreže hrvatskih provalnika

Francuska operacija protiv mreže hrvatskih provalnika

Dvadesetak pripadnika romske zajednice iz Hrvatske, osumnjičenih za niz provala i trgovinu ljudima privedeno je u subotu u okviru operacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika