22.04.2008. / 16:04

Autor: Tanja Molvarec

Otkriće znantvenika

Stvorene kapsule za umjetnu oplodnju

Zahvaljujući novoj kapsuli, više neće biti potrebni kompleksni centri za umjetnu oplodnju, laboratorij i mnogo opreme. Jednostavno, cijela se procedura može obaviti u liječničkoj ordinaciji, ističu stručnjaci

Proces umjetne oplodnje uskoro bi mogao biti manje neugodan, ali i jeftiniji uz pomoć kapsula Invocell koje je proizvela američka kompanija BioXcell. Kapsula je dizajnirana na način da se cjelokupni proces umjetne oplodnje obavi bez komplicirane laboratorijske opreme - bezbolno i brzo.

"Zahvaljujući našoj kapsuli, nisu vam nužni kompleksni centri za umjetnu oplodnju, laboratorij i mnogo opreme. Jednostavno, cijela se procedura može obaviti u liječničkoj ordinaciji", izjavio je za Times dr.Claude Ranoux iz tvtrke BioXcell, prenosi Jutarnji list.

Kapsulu koju su britanski mediji opisalo kao "umjetnu oplodnju tijekom stanke za ručak", odobrila je Američka agencija za hranu i lijekove.

Nova tehnika omogućuje da se umjetna oplodnja obavi u ženinu tijelu. Da se radi o bržem postupku potvrđuje i dr. Ranoux. Procjenjuje se da je cijena postupka oko 1000 do 1500 eura. Na početku tretmana žena dobije blage lijekove za stimulaciju jajnika. Zatim se nekoliko jajašca izvadi i stavi u kapsulu koja je natopljena spermom. Kapsula se potom stavi u vaginu. Da se radi o bržem postupku potvrđuje i dr. Ranoux. Naime, prema njegovim tvrdnjama prvi posjet liječniku traje oko 90 a drugi samo 30 minuta.

Usporedbe radi, standarna oplodnja podrazumijeva stimulaciju rasta folikula u kojima je jajna stanica, zatim punkciju i usisavanje jajnih stanica koje se stavljaju u kontakt sa spremijima. Potom slijedi stvaranje jednog ili više zametaka koji se usađuju u maternicu ali tek drugi ili peti dan nakon punkcije.

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je upotrebu kapsule koja će tijekom ove godine biti dostupna i parovima u Europi. Tvrtka BioXcell napravila je 800 kliničkih pokusa i zaključila da je uspješnost nove metode oko 19 posto.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika