22.04.2008. / 16:58

Autor: Tanja Molvarec

Administrativno da prijedlogu

Saborski odbor podržao prijedlog o 0,5 promila

S obrazloženjem da neiskusni vozači izazovu 23 posto prometnih nesreća, ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević odlučio je da će za profesionalne i mlade vozače u dobi do 24 godine ostaje vrijediti pravilo od 0, 0 promila

Odbor za zakonodavstvo podržao je danas Prijedlog novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima se vozačima vraća stara granica od 0,5 promila alkohola.

S obrazloženjem da neiskusni vozači izazovu 23 posto prometnih nesreća, ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević odlučio je da će za profesionalne i mlade vozače u dobi do 24 godine ostaje vrijediti pravilo od 0, 0 promila. Istaknuo je da mladi vozači u broju nesreća uzrokovanih alkoholom sudjeluju s čak 30 posto.

Predviđene su i kazne za vozače koji počine prekršaj u prometu, a voze s dopuštenom koncentracijom alkohola, upozorava SDP-ovac Ivo Josipović.

Josipović predviđa da bi takav način mogao biti i ustavno problematičan. "Jeste odustali od nula promila, ali ako vozač s 0,3 promila u autu nema trokut, drakonski ćete ga kaznit", izjavio je Josipović.

Rončević mu je odgovorio da vozači smiju popiti koju čašicu ali da tada moraju sjesti u siguran auto i voziti po pravilima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika