22.04.2008. / 19:16

Autor: Katarina Zorić

SLUČAJ KUPSKE ULICE

Podnesen istražni zahtjev protiv osumnjičenih

Kako se navodi u priopćenju ŽDO-a, istražni zahtjev podignut je zbog osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti opasnim izvođenjem građevinskih radova

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je danas istražnom sucu Županijskoga suda istražni zahtjev protiv devet osoba i tri pravne osobe zbog opasnog izvođenja građevinskih radova što je prošloga rujna izazvalo urušenje dijela Kupske ulice u Zagrebu te štetu u neutvrđenom iznosu ali, kako je priopćeno, svakako većem od 300.000 kuna.

Istražni zahtjev podnesen je protiv devet hrvatskih državljana - trojice rođenih 1966., dvojice rođenih 1954., dvojice rođenih 1963 i protiv hrvatskih državljana rođenih 1940. i 1942. te protiv tri pravne osobe - Tehnike d.d., Conexa d.o.o. i Interkonzaltinga d.o.o, objavila je HINA.

Kako se navodi u priopćenju ŽDO-a, istražni zahtjev podignut je zbog osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti opasnim izvođenjem građevinskih radova .

Dodaje se da postoji osnovana sumnja da osumnjičenici, prilikom izgradnje poslovne građevine s podzemnom garažom investitora "Hrvatske elektroprivrede" d.d. iz Zagreba na lokaciji ulica Vukovarska-Kupska u Zagrebu, nisu osigurali obavljanje poslova izgradnje u skladu s temeljnim pravilima Zakona o izgradnji.

Osumnjičeni su projektant izvedbenoga projekta, glavni projektant glavnoga projekta poslovnoga kompleksa HEP-a, ovlašteni revident, inženjer gradilišta, voditelj građenja, stručni nadzornik građenja, nadzorni inženjer za izvođenje zaštite građevne jame, glavni nadzorni inženjer te odgovorna osoba za provedbu mjerenja i opažanja jer nisu osigurali izgradnju u skladu s temeljnim pravilima Zakona o izgradnji.

Stoga se osnovano sumnja da je 23. rujna 2007. od 12,08 do 14,50 sati došlo do urušavanja istočnoga dijela zaštitne konstrukcije građevne jame u duljini od oko 40 metara, odnosno dijela Kupske ulice, nagloga prodora vode i erozije okolnoga tla te djelomičnog urušavanja obiteljske prizemnice u Kupskoj ulici broj 9, a time i do ugrožavanja života stanara Kupske ulice, stambenih objekata i samoga gradilišta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika