23.04.2008. / 09:39

Autor: Tanja Molvarec

SIGURNOST

Zagrebu treba videonadzor

Zamjenik načelnika PU, Mihael Varga kao primjer je izdvojio London u kojem je postavljeno dva milijuna kamera te nitko ne može biti manje od 30 sekundi bez nadzora

Sudionici okruglog stola "Je li Zagreb siguran grad" održanog jučer, ustvrdili su da Zagreb nije i neće biti siguran sve dok njegovi stanovnici ne prestaju na vlastitoj koži osjećati razbojničke prepade, pokušaje ubojstva, prometne nesreće i ostale opasnosti koje vrebaju.

Sociolog Renato Matić smatra da je najveći krivac za nesigurnost metropole društvo koje ne vodi dovoljno brigu o mladeži.

"Društvo šalje mladima poruku da je kriminal i nasilje prihvatljivo ponašanje pomoću kojeg oni sebi mogu osigurati ugled i materijalne vrijednosti. Bojim se da vlast mladima ne nudi alternativu u životu", izjavio je Matić na okruglom stolu koji je organizirala Hrvatska udruga menadžera u sigurnosti.

S njim se složio i zamjenik načelnika PU, Mihael Varga koji je naglasio da najveći broj razbojstava u kladionicama i mjenjačnicama počine mlađe osobe.

Ipak, nije sve tako crno jer prema policijskim statistikama, stopa kriminala u Zagrebu posljednjih godina opada. "Iako apsolutna sigurnost ne postoji, njezino stanje u Zagrebu uvelike bi poboljšalo uvođenje videonadzora", rekao je Varga.

Spomenuo je London kao dobar primjer održavanja sigurnosti jer uz dva milijuna kamera, nitko ne može biti manje od 30 sekundi bez nadzora. Problem zagrebačke policije je i neodstatak policajaca koji se osjeti kada Zagrepčani na dan nazovu 900 puta te traže policijsku pomoć.

"Nama nedostaje 750 ljudi. Otprilike 300 policajaca trenutačno završava tečaj i u kolovozu trebaju početi raditi", najavio je Varga.

Iako su na okrugli stol bili pozvani i predstavnici Grada, nitko od njih se nije pojavio.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika