23.04.2008. / 10:47

Autor: Katarina Zorić

PAD CIJENA DIONICA

Zbog rekordnih cijena nafte uzdrman Wall Street

Snažno su pale i cijene u trgovačkom sektoru, u prosjeku 2,2 posto, jer se ulagači boje da će Amerikanci, zbog visokih izdataka za gorivo, smanjiti potrošnju

Na Wall Streetu jučer su pali vodeći indeksi zbog rekordne cijene nafte i smanjenih procjena o poslovnim rezultatima kompanija u ovoj godini.

Dow Jones indeks pao je 0,82 posto, na 12.720 bodova. S&P indeks izgubio je pak 0,88 posto te zaronio na 1.375 bodova, dok je Nasdaq indeks potonuo 1,29 posto, na 2.376 bodova, objavio je Business.hr.

Ulagače je ponajviše zabrinula nova rekordna cijena barela nafte od oko 120 dolara. To je izazvalo snažan pad cijena dionica zrakoplovnih kompanija, jer će visoka cijena nafte povećati njihove troškove za gorivo, a te kompanije ionako već posluju s gubicima.

Snažno su pale i cijene u trgovačkom sektoru, u prosjeku 2,2 posto, jer se ulagači boje da će Amerikanci, zbog visokih izdataka za gorivo, smanjiti potrošnju.

Brojne kompanije objavile su jučer poslovne rezultate ostvarene u prvom tromjesečju. Neki su iznad, a neki ispod očekivanja. Analitičari kažu da dobro posluju multinacionalne kompanije koje smanjene prihode s američkog tržišta uspijevaju nadoknaditi prihodima iz inozemstva. Razočaravaju, pak, rezultati onih kompanija koje su više usmjerene na domaće tržište.

Jučer su i na europskim burzama pali vodeći indeksi. FTSE indeks Londonske burze pao je 0,3 posto, na 6.034 boda. DAX indeks Frankfurtske burze potonuo je pak 0,86 posto, na 6.728 bodova.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika