23.04.2008. / 11:08

Autor: Tanja Molvarec

EXTRA ZONA

Yoko Ono na sudu zbog snimke Lennona kako puši marihuanu

Kompanija World Wide platila je više od milijun američkih dolara za snimke, a planirali su organizirati premijeru filma o Johnu Lennonu, no spriječila ih je Yoko Ono tvrdeći da ona ima autorska prava

Yoko Ono, supruga ubijenog člana Beatlesa Johna Lennona završila je na sudu zbog snimke na kojoj Lennon puši marihuanu i raspravlja o tome kako bi bilo drogirati predsjednika Richarda Nixona.

Snimka je nastala nekoliko tjedana nakon raspada legendarne četvorke. Lennonova udovica, Yoko Ono u sudskom je sporu protiv World Wide Video kompanije i tvrdi da polaže prava na snimljeni materijal.

World Wide je namjeravao objaviti crno-bijele snimke u formi dvosatnog filma "Tri dana u životu" koji se bavi Johnom Lennonom dok su Beatlesi bili na vrhuncu slave.

Ova je kompanija platila više od milijun američkih dolara za snimke, a planirali su organizirati premijeru filma prošle godine na privatnoj akademiji Berwick u Maineu. No, planove im je pomutila Yoko Ono kada je poslala svog odvjetnika s upozorenjem da Worl Wide mora poštivati autorska prava na video zapis.

Worl Wide međutim tvrdi da Yoko Ono nema pravo na autorska prava te su podigli i tužbu u Bostonu protiv nje. Prvo saslušanje bit će tridesetog ovog mjeseca.

Sudski dokumenti pokazuju da je kompanija koja je podigla tužbu, kupila 24 originalne video vrpce i autorska prava za snimke od Anthonyja Coxa. Cox je bivši suprug Yoko Ono s kojim je ona bila u braku prije udaje za Lennona.

Cox je snimke napravio sa Lennonovog imanja u Engleskoj u svrhu snimanja dokumentarca koji je planirao nazvati "Portrait".

Snimke pokazju Lennona kako sklada svoja dva hita "Remember" i "Mind games" i kako raspravlja o upotrebi droga. Worl Wild tvrdi da su video snimke zajedno s deset kopija ukradene 2000.godine.

No snimke su pronađene, a Yoko Ono tvrdi da ih je ona posredstvom jednog muškarca u Floridi legalno otkupila.

Na sudu u Bostonu će se idući tjedan odlučivati hoće li sporni video zapis biti obajvljen.



Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika