24.04.2008. / 10:29

Autor: Tanja Molvarec

AUKCIJA

Churchillova slika prodana za 420 tisuća dolara

Churchill je inspiraciju za sliku pronašao sjedeći na balkonu hotela u Marrakeshu gdje je 1935. godine boravio na odmoru zajedno s Rooseveltom

Slika zalaska sunca nad planinama u Maroku autora Winstona Churchilla prodana je za 420 tisuća dolara na aukciji u New Yorku.

Slika pod nazivom "Zalazak sunca nad Atlas planinama" pokojnog britanskog političara prodana je anonimnoj osobi putem telefonske licitacije, rekla je Staci Smith koja je predstavnica za tisak kuće Bonhams.
Aukcijske kuća je vrijednost slike procijenila na svotu između 400 tisuća i 600 tisuća dolara.

Churchill je inspiraciju za sliku pronašao sjedeći na balkonu hotela u Marrakeshu gdje je 1935. godine boravio na odmoru. Koristio je svijetle boje, a mnoge je nanosio direktno iz tube, rekao je stručnjak Bonhamsa Malcolm Walker.

Britanski lider poveo je sa sobom na odmor poslije konferencije u Casablanci 1943. godine i predsjednika Franklina Roosevelta da vidi veličanstvene planine.
"Činjenica da se tamo vratio i poveo Roosvelta da vidi planine znači da mu je to očigledno značilo puno", kazao je Walker.

Churchillu je, prema obajšnjenju njegove kćeri Mary Soames, slikanje pomagalo u borbi protiv depresije. "Slikanje mu je pomoglo da odmori svoj prezauzeti mozak", rekla je Mary Soames.

Koliko je ovaj velikan političke scene Britanije bio cijenjen svjedoči i činjenica da je još jedna njegova slika Maroka bila prodana za blizu milijun dolara.



Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika