25.04.2008. / 10:30

Autor: Katarina Zorić

STROŽE KAZNE

Sabor ukida odredbu o nula promila

Novi zakon donijet će i veće iznose novčanih kazni te strože kazne za najteže prometne prekršaje

Hrvatski sabor danas bi u nastavku 4. sjednice trebao ukinuti odredbu o nula promila. Prema prijedlogu novog Zakonu o sigurnosti prometa na cestama zastupnici će vratiti granicu od 0,5 promila alkohola za vozače, ali ne i za profesionalne i mlade vozače. Kao mlade vozače zakon definira one od 16 do 24 godine.

Novi zakon donijet će i veće iznose novčanih kazni te strože kazne za najteže prometne prekršaje. Za šest najtežih prekršaja - prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima, odbijanje testiranja na alkohol, lijekove i droge, vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi, vožnja bez vozačke dozvole i vožnja pod zabranom - zakon predviđa kazne zatvora.

Vlada predlaže i mogućnost poništenja vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih bodova. Prvo se uvodi zabrana upravljanja vozilom na određeni rok, a ako vozač u pet godina od isteka te mjere ponovno prikupi propisani broj bodova, poništit će mu se valjanost vozačke dozvole te vozački ispit ponovno može polagati tek nakon dvije godine.



Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika