25.04.2008. / 12:34

Autor: Tanja Molvarec

INTERPOL

Potencijalan teroristički napad na OI u Pekingu

Glavni tajnik Ronald Noble rekao je da bi se mogao dogoditi prekid prometa ili uplitanje u sama natjecanja ali moguće su i nasilnije radnje poput napada na sportaše i uništavanja imovine

Interpol je upozorio da postoji stvarna mogućnost da Ljetne olimpijske igre u Pekingu postanu meta terorista ili antikineskih grupa koje bi mogle napasti i sportaše.

"Pokušaj terorističkih napada stvarna je mogućnost i istinski razlog zabrinutosti za zemlje koje posljednjih godina organiziraju održanje olimpijskih zemalja" izjavio je glavni tajnik Interpola Ronald Noble na otvaranju međunarodne konferencije sigurnosti u Pekingu. Dodao je da su nedavni protesti u vezi s Tibetom stvorili "značajne komplikacije" uobičajenim sigurnosnim planovima za veliki međunarodni događaj poput Olimpijade.

Nošenje olimpijskog plamena izazvalo je protibetanske i antikineske proteste nakon nereda na Tibetu u kojima je, po navodima kineskih vlasti, poginulo dvadesetak osoba.

"U svjetlu nedavnih događanja, sve zemlje čiji će sportaši sudjelovati na Olimpijadi moraju se pripremiti na mogućnost da grupe i pojedinci odgovorni za nasilje tijekom nošenja baklje širom svijeta mogu održati svoje prosvjede i tijekom igara", izjavio je Noble.

Opisao je da bi se mogao dogoditi prekid prometa ili uplitanje u sam natjecanja ali moguće su i nasilnije radnje poput napada na sportaše i uništavanja imovine.

Noble upozorava da postoji opasnost napada terorističke skupine Al-Qaide ili neke druge militantne skupine koja eventualno planira provesti smrtonosne napade na predstojećim igrama.

Vezane vijesti

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Hrvatski teniski savez je dobio potvrdu iz ITF-a da će na olimpijskom turniru u Londonu ovog ljeta pravo nastupa od hrvatskih tenisača i tenisačica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika