28.04.2008. / 09:11

Autor: Tanja Molvarec

POLJSKI TJEDNIK WPROST

Objavljen navodni nalog za ubojstvo Ivana Pavla Drugog

Vrh partije navodno je nalog uputio tajnoj službi KGB kojeg je potpisao i Mihail Gorbačov, tadašnji član Prezidija KPSS-a, posljednji šef te države i dobitnik Nobelove nagrade za mir

Poljski tjednik Wprost objavio je dokument politibiroa sovjetske Komunističke partije iz 1979. godine za kojeg tvrdi da predstavlja nalog za ubojstvo pape Ivana Pavla Drugog. Vrh partije navodno je nalog uputio tajnoj službi KGB kojeg je potpisao i Mihail Gorbačov, tadašnji član Prezidija KPSS-a, posljednji šef te države i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

"Upotrijebite sve raspoložive mogućnosti sa se spriječi novi politički trend koji je pokrenuo poljski papa", stoji u dokumentu koji je Wprost prenio iz knjige američkog novinara i publicista njemačkog porijekla Johna Koehlera O papi: Špijuni u Vatikanu.

U studenom 1979., godinu dana nakon izbora Karola Wojtyle za poglavara Katoličke crkve, dokument politbiroa s navodnim nalogom za njegovu likvidaciju potpisalo je devet najviših dužnosnika KPSS-a među kojima je bio i Konstantin Rusakov, zadužen za odnose s komunističkim partijama u socijalističkim zemljama. Sumnja se i da su nalog potpisali i Andrej Kiriljenko te Konstantin Černjenko, obojica članovi prezidija Centralnog komiteta KPSS-a, piše poljski tjednik.

Godinu i pol nakon ovog navodnog naloga KGB-u, 13. svibnja 1981. na Trgu svetog Petra u Rimu turski ultranacionalist Mehmet Ali Agca spalio je četiri metka na Ivana Pavla Dgugog koji je, unatoč teškim ozljedama, preživio.

Iako je Gorbačov 1991. odbacio ikakvu vezu KGB-a s atentatom, mnogi su polazili od uvjerenja bivšeg šefa KGB-a Jurija Andropova da je Wojtylin izbor rezultat zapadnjačke urote kako bi se srušila sovjetska prevlast u katoličkoj Poljskoj. Prema teoriji o tzv. bugarskoj vezi, Moskva je naložila tajnim službama Bugarske i istočne Njemačke da likvidiraju papu. Talijanska parlamentarna komisija koja je ispitivala pozadinu atentata ustanovila je prije nekoliko godina da je iza njega "bez ikakve sumnje" stajala sovjetska vlast. No, Talijani su ustvrdili da atentat nije organizirao KGB, nego sovjetska vojna obavještajna služba.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika