29.04.2008. / 16:13

Autor: Tanja Molvarec

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Sportski događaji umjesto sjednice Sabora i mise

U Vijeću tumače da je ovakva odluka o ukinutoj obvezi HTV-a da emitira događaje poput Sinjske alke i sjednice Sabora u skladu s europskom praksom

Prema odluci Vijeća za elektroničke medije događaje poput Sinjske alke, sjednice Sabora, crkvenog obilježavanja Božića i Uskrsa ili novogodišnjeg koncerta u Beču, televizija HTV nema više obvezu prenositi.

Te će događaje od sada moći prenositi bilo koja TV kuća, ako je za to zainteresirana, bez obzira na njezinu gledanost. No prijenos velikih sportskih događaja moći će i dalje dobiti samo jedna od tri velike TV kuće -HRT, RTL i Nova TV- koje svoji programom pokrivaju više od 60 posto stanovništva.

Tradicionalno viteško natjecanje, Sinjska alka koju je HTV redovito prenosio, više nije na popisu događaja značajnih za javnost. Vijeće za elektronične medije sastavilo je novi popis događaja koji su isključivo sportskog tipa poput nogometnih prvenstava, Olimpijskih igara i svjetskih skijaških kupova. U Vijeću tumače da je ovakva odluka u skladu s europskom praksom, odnosno da su na popisu ostali uglavnom komercijalni sadržaji za čiji prijenos postoji interes kod nacionalnih TV kuća.

"Ostali događaji, kao što su Sinjska alka, nacionalne svečanosti ili komemorativni događaji uopće nisu trebali biti na tom popisu. Za državne ili crkvene svečanosti ionako se ne kupuju isključiva prava prijenosa", rekao je predsjednik Vijeća Denis Perinčić za Jutarnji list.

Od nesportskih događaja na popisu je i nekoliko kulturnih i to: otvaranje Splitskog ljeta, Dubrovačkih ljetnih igara, Varaždinskih baroknih večeri i Osorskih glazbenih večeri. Prema Perinčićevim riječima, ta su četiri festivala od nacionalne važnosti.

Potencijalno dobra vijest za sve one koji su mijenjali program kada je na njemu bila saborska sjednica je to što Hrvatska televizija više ne mora uopće prenositi te sjednice.

Predstavnici TV kuća rekli su da tek proučavaju odluku Vijeća, a na Kaptolu nisu željeli komentirati novi popis bez crkvenih svečanosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika