30.04.2008. / 12:30

Autor: Petra Horvat

5. Festival frankofonog internacionalnog kazališta

Alžirskoj plesnoj trupi odbijen zahtjev za dobivanje vize

Alžirskoj plesnoj trupi Vent de Sable odbijen je zahtjev za vize, te neće nastupiti na Festivalu frankofonog internacionalnog kazališta u Zagrebu. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija objašnjava kako je Alžircima nedostajala dokumentacija potrebna za dobivanje vize, a organizatori festivala tvrde da su svu traženu dokumentaciju predali Hrvatskom veleposlanstvu u Alžiru

Program ovogodišnji Festival frankofonog internacionalnog kazališta bit će osiromašen zahvaljujući činjenici da su hrvatske vlasti odbile izdati vize alžirskoj plesnoj trupi Vent de Sable.

Organizatori smatraju da se radi o katastrofalnoj odluci bez ikakve pravne podloge kojom je osiromašen festival koji se odvija u sklopu Europske godine interkulturalnog dijaloga, za što je dobio priznanje Europske komisije.

Organizatori festivala su na ovaj peti po redu FFRIK! željeli zagrebačkoj publici predstaviti jedinu alžirsku suvremenu plesnu trupu, Vent de Sable s predstavom Nooormal. To bi bio prvi primjer kulturalne razmjene između Hrvatske i Alžira, no zahtjev za vize im je odbijen.

Direktor festivala Berislav Juraić je prvo kontaktirao s hrvatskim veleposlanikom u Alžiru Mirkom Bolfekom s kojim je kako kaže "izvrsno komunicirao", a koji ga je uputio da po pitanju viza dalje kontaktira gospođu Anu Subotić, ministricu savjetnicu, djelatnicu veleposlanstva.

Juraić napominje kako je Ana Subotić "od prvog kontakta bila bezobrazna prema organizatorima festivala, te plesačima i koreografima alžirske trupe."

Festival je prošlih godina ugostio umjetnike iz drugih afričkih zemalja s kojima nisu imali probleme oko dobivanja viza za Hrvatsku, te je obično bilo dostatno poslati zahtjev za vizu, te podatke o osobama i pozivno pismo.

Ove je godine  veleposlanstvo svakodnevno zahtjevalo dodatnu dokumentaciju:  "Sve što je gospođa Subotić zahtijevala, uredno smo joj dostavljali. Predali smo čak i financijsku konstrukciju festivala te potvrdu da ćemo u potpunosti pokriti troškove gostovanja trupe Vent de Sable."

Ipak, Juraić kaže bez obzira na svu dokumentaciju Ana Subotić nije željela izdati vizu alžirskim plesačima: "Znamo li mi koga dovodimo? Jesmo li mi sigurni da su oni plesači? Zašto mi njih uopće dovodimo, kao da su oni nešto posebno", navodno je rekla organizatorima festivala. 

Organizatori tvrde kako su joj potom dostavili dokumentaciju koja dokazuje da se umjetnici bave suvremenim plesnim izričajem u sklopu Francuskog kulturnog centra, a FFRIK! je frankofoni festival.

"Gospođi Subotić smo dostavili fotokopije putovnica članova alžirske trupe na kojima piše da su po zanimanju plesači i koreografi, te odreske plaće iz kojih je vidljivo da rade za Francuski kulturni centar, no ona dokumente nije htjela niti pogledati i rekla je kako 'nema vremena slati ih u Zagreb'. Osim toga,  tražili smo grupnu vizu za plesnu trupu, a plesačima i koreografima je svakom ponaosob, telefonski, bez formalne obavijesti javljeno da su im vize odbijene dok su dvojici pratioca trupe vize odobrene", objašnjava Juraić.

U obrazloženju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija objašnjavaju kako Alžircima vize nisu odobrene jer veleposlanstvu u Alžiru nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Ipak, Juraić ustraje u stavu kako su ambasadi dostavili sve potrebne dokumente. Ako ministarstvo nije zaprimilo te dokumente, tvrdi, to je isključivo krivica Ane Subotić.

"Gospođi Subotić smo dostavili svu potrebnu dokumentaciju: putovnice, slike u boji, dokaze o svrsi boravka, pozivno pismo, dokaz o osiguranim sredstvima za pokrivanje troškova putovanja i boravka Alžiraca u Hrvatskoj, te svu dodatnu dokumentaciju koju je tražila, no vjerujem kako ona dokumentaciju nije poslala u Zagreb", prokomentirao je Juraić.

"Ovo je svojevrstan poklon gospođe Subotić frestivalu s obzirom na ovogodišnji iskorak u nove tehnologije", rekao je Juraić nadodavši da će pokušati organizirati direktan prijenos predstave iz Alžira i to 5. svibnja u 20h u Centru za kulturu i informacije Maksimir, kad je predstava trebala biti izvedena.

FFRIK festivalU okviru festivala izgrađeno je REZ Theatre, prvo hrvatsko kazalište i prva hrvatska organizacija u Second Lifeu, 3D virtualnom svijetu na internetu kojem se svatko može priključiti i stvoriti si paralelan život, a na kojem će se od 21. travnja do 12. svibnja održavati FFRIK! festival. Festival možete pratiti i na YouTube-u, te Myspaceu i Facebooku.

5. FFRIK! festival će se održati od 5. do 12. svibnja 2008. u Zagrebu u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Histrionskom domu i Centru za kulturu Trešnjevka. Organizator festivala je Društvo za promicanje kulture i umjetnosti "REZ". Sve dodatne informacije o festivalu možete pronaći na stranici www.ffrik.com.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika