30.04.2008. / 16:22

Autor: Tanja Molvarec

ISTRAŽIVANJE

Hrvati: Slovenci nisu dobronamjerni susjedi

Hrvati smatraju da su Slovenci najviše ljubomorni na njih zbog mora i turizma, dok su s druge strane Slovenci uvjereni kako su njihovi južni susjedi zapravo ljubomorni na njihov ulazak u EU i bolji životni standard

Čak 68 posto Hrvata uvjereno je da su Slovenci ljubomorni na njih i to zato što Hrvatska ima more i razvijen turizam, rezultati su istraživanja koje je provela agencija Mediana Fides. Većina Hrvata, njih 61 posto smatra da Slovenija nije dobronamjeran susjed te da ometa Hrvatsku na putu prema EU, piše Jutarji list.

Slovenci su također u velikom broju (69,5 posto) uvjereni da su Hrvati ljubomorni na njih, ali iz drugih razloga: prvi je ulazak Slovenije u EU, a drugi je razlog ljubomore bolji životni standard Slovenaca. Iako je 52 posto Slovenaca uvjereno da Hrvatska nije dobronamjeran susjed, taj je postotak ipak manji od postotka Hrvata koji ne vjeruju u dobronamjernost Slovenaca.

Tek 19,4 posto Slovenaca priznaje ometanje Hrvatske na putu prema EU, ali čak 82,1 posto Slovenaca ne gaji animozitet prema Hrvatima. Anketa Mediana Fidesa provedena je u vrijeme novih napetosti između Hrvatske i Slovenije zbog incidenata na granici na rijeci Dragonji. Nakon što su prosvjednici okupljeni kod kuće Joška Jorasa tražili od svoje vlade da zaustavi Hrvatsku na putu u EU, ne čudi što Hrvati osjećaju netrepeljivost prema Slovencima.

Uz to, neprijateljstvu stanovnika dviju država uvelike je pridonijela činjenica da su više puta slovenski političari zatražili da se u Sloveniji provede i referendum o ulasku Hrvatske u EU, a slovenska je vlada zbog ZERP-a i neriješenih međudržavnih pitanja mjesecima blokirala i same pregovore s EU. Ovo je istraživanje pokazalo da je ljubomora jedan od važnih elemenata u definiranju odnosa između Hrvata i Slovenaca.

Većina hrvatskih građana, njih 57,9 posto, smatra da su Slovenci isti kao i ostali susjedi, dok 10 posto drži kako su bolji od Srba. Slovence najgorim susjedima smatra 11,9 posto Hrvata, a za Srbe to smatra 16, 8 posto anketiranih.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika