30.04.2008. / 18:57

Autor: Tanja Molvarec

SABORSKI PRIJEDLOG

Višečlanim obiteljima nove pogodnosti

Pogodnosti bi se ostvarile kroz sufinanciranje pojedinih programa kao što su ljetovanje za obitelji s većim brojem djece, posjeti kulturnim ustanovama i događajima te stipendiranje darovite djece

Zasjedanje Sabora nastavilo se kroz raspravu o prijedlogu osnivanja neprofitne zaklade "Hrvatska za djecu" čiji bi cilj bio senzibilitirati društvo za potrebe i podizanje kvalitete obiteljskog života višečlanih obitelji. To bi se ostvarilo kroz sufinanciranje pojedinih programa kao što su ljetovanje za obitelji s većim brojem djece, posjeti kulturnim ustanovama i događajima te stipendiranje darovite djece.

Zakladom bi upravljao upravno odbor, a financirala bi se sredstvima od igara na sreću te donacijama pravnih i fizičkih osoba. Godišnje bi raspolagala s otprilike 10,4 milijuna kuna. Oporbeni saborski klubovi HNS-a i SDP-a upozorili su da to što bi se zaklada u pravilu brinula o višečlanim obiteljima, u diskriminirajući položaj dovela obitelj s manje djece. Te kritike odbacila je Suzana Bilić Vardić koja je u ime kluba HDZ-a istaknula da prema višečlanim obiteljima do sada nije bilo sustavne pronatalitetne politike što se želi ispraviti osnivanjem zaklade.

Iznijela je podatke prema kojima u Hrvatskoj danas živi 3, 405 obitelji s petero i više djece s dohotkom po članu kućanstva manjim od 1,660 kuna. Naglasio je da su upravo te osobe ciljana skupina kojoj bi zaklada pomogla.

Predloženi su i novi standardi prema kojima bi se jasličke skupine trebale smanjiti na 12 vrtićke djece umjesto 22, a razredne skupine na 20 djece kako bi se nastava djelotvornije provodila. Standardima se određuje i potreban broj odgojitelja, nastavnika i stručnih suradnika kojih u hrvatskom školstvu ima premalo. Saborski su klubovi upozorili da se provedba zacrtanih mjera ne može očekivati bez izdašnije financijske potpore države,a ne da se sve obveze koje standardi nameću prebacuju na lokalne sredine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika