02.05.2008. / 20:54

Autor: Tanja Molvarec

MISTERIJ RIJEŠEN

Svi članovi obitelji Romanov pogubljeni

Iskopani su ostaci kostiju za koje je utvrđeno da su pripadali princu Alekseju i njegovoj sestri Mariji, čime je otklonjena spekulacija o preživjelima

Najmanja sumnja da je ijedan član obitelji Romanov preživio napad boljševika 1918. godine u Rusiji, definitivno je otklonjena. Naime, iskopani su ostaci kostiju za koje je utvrđeno da su pripadali princu Alekseju i njegovoj sestri Mariji, čime je okončana spekulacija o preživjelima. Potvrdu da se radi o posljednjim članovima obitelji Romanov dao je i Eduard Rosel, guverner regije Sverdlovsk.

Ostaci ekshumirani prošle godine u šumi kod Ekaterinburga analizirani su u američkom laboratoriju otkud je i potvrđeno da je riječ o potomcima ruskog cara Nikolaja II.

"Sada smo pronašli cijelu obitelj", rekao je Rosel reporterima u Ekaterinburgu. Nikolaj II abdicirao je 1917. za vrijeme revolucije a s obitelji je strijeljan 17. srpnja 1918. godine u podrumu kuće u Ekaterinburgu. Ostaci Nikolaja, Aleksandre i triju kćeri iskopani su 1991. i identificirani DNK testovima. Obitelj je pokopana u carskoj grobnici u Sankt Peterburgu.

Međutim, kosti Alekseja i Marije nikada nisu pronađene pa su se stvorile priče da su oni ipak uspjeli preživjeti. Jedna od teorija bila je i da je 13-godišnji princ Aleksej pobjegao a neki su vjerovali da su mu kosti izgubljene ili pokopane na tajnom mjestu. Carević Aleksej bolovao je od hemofilije pa je bilo vrlo upitno njegoov zauzimanje prijestolja a bio je jedini sin bračnog para Romanov.

Prošlog ljeta istraživači su iskopali kosti nedaleko od Ekaterinburga i angažirali ruske i američke laboratorije da obave DNK analizu. Guverner Rosel potom je iz nalaza objavio da se radi o djeci cara Nikolaja.

Na genetskom istraživanju angažiran je i tim sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Massachusetts. "To je strašan zločin i osjećam da moram pomoći da se ta tijela smjeste ne prikladno mjesto uz odgovarajuću ceremoniju i pogreb", rekao je jedan od istraživača Evgeny Rogaev. Dodao je da su tijela Alekseja i Marije pronađena tek metar dalje od ostataka roditelja. Zbog te činjenice je upitno kako to da je istraživačima terablo tako dugo da ih pronađu.

Istraživač Rogaev nije htio otkriti detalje svojih zaključaka no rekao je da je identifikacija bila teška jer su ostaci kostiju bili spaljeni. Rogaev je zabranio i fotografiranje kostiju. Jedan od potomaka Romanovih je preko odvjetnika Germana Lukjanova izjavio kako će "tragedija obitelji završiti kada ih se proglasi žrtvama političke represije".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika