02.05.2008. / 16:29

Autor: Tanja Molvarec

SJEDNICA VLADE

Žitelji Slavonije najsiromašniji

Nešto boljeg životnog standarda su hrvatski građani uz obalu odnosno jadranskom dijelu Hrvatske, ali još uvijek daleko ispod prosjeka EU-a

Na današnjoj sjednici Vlade uspoređivao se standard građana Europske Unije s onim hrvatskih, te je naglašeno, prema službenoj statistici, da su najbliži europskom bruto društvenom proizvodu  stanovnici sjeverozapadne Hrvatske, piše Večernji list. Žitelji tog dijela naše zemlje dostižu 53, 58 posto prosječnog bruto društvenog proizvoda građana Europske Unije.

Najsiromašniji su, uspoređuju li se s BDP-om EU građana, žitelji središnje i istočne Hrvatske, koji dosežu tek 31 posto europskog prosjeka.

Nešto boljeg životnog standarda su hrvatski građani uz obalu odnosno jadranskom dijelu Hrvatske, ali još uvijek daleko ispod prosjeka EU-a. Oni ostvaruju tek 39 posto EU bruto društvenog proizvoda, iznio je na današnjoj sjednici Vlade Petar Čobanković, ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Iz tih razloga predlažu se i potpore malim i srednjim poduzetnicima, ovisno i o reginalnom razvoju dijela naše države u kojem posluju.

Na sjednici Vlade utvrđen je i konačni prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, a koji se mora uskaladiti s EU stečevinom. Ovaj bi pak trebao prema riječima ministrice pravosuđa Ane Lovrin, stupiti na snagu 01. travnja 2009. godine.

Iznijete su i primjedbe da je da je postupak predug i prekompliciran. U novom prijedlogu predviđa se ostvarivanje prava na besplatnu pomoć krajnje pojednostavljenjim i ubrzanim postupkom dok će potrebnu dokumentaciju pribavljati službenici.

Na dnevnom redu Vlade danas se našlo šest zakona koji se moraju uskladiti s EU stečevinom, zbog čega je premijer Ivo Sanader poručio kako se ide zadovoljavajućom brzinom s ovim poslom, a sve kako bi se ispunila zadana kvota do lipnja ove godine. No prioritet se ipak, smatra predsjednik Vlade, mora staviti na kvalitetu usklađivanja.

Inače hrvatska Vlada mora donijeti prema planiranom u prvom kvartalu godine 27 zakonska prijedloga usklađena s EU stečevinom, dok u drugom stoji kao predviđeno donošenje njih 53. Do sada je inače iz oba planirana kvartala usklađeno 24 zakonska prijedloga.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika