02.05.2008. / 17:17

Autor: Tanja Molvarec

ODLAZAK VON BOESELAGERA

Preminuo sudionik zavjere protiv Hitlera

Nakon rata kada su saveznici otkrili Boeselagerovu ulogu u dva neuspjela atentata na Hitlera odlikovan je od strane poslijeratne Njemačke, kao i Francuske

U devedesetoj godini umro je Philipp von Boeselager, posljednji sudionik propale zavjere na nacističkog vođu Adolfa Hitlera, prenose njemački mediji.

Eksploziv koji je trebao usmrtiti Hitlera bio je postavljen u baraci popularno nazvanoj "vučja jazbina" u sadašnjoj Poljskoj 20.lipnja 1944. Boeselager je, također, godinu dana prije tog događaja držao pištolj u ruci kojim je trebao ubiti Hitlera i Heinricha Himmlera u časničkoj menzi, no niti taj pokušaj atentata nije uspio.

Nakon rata kada su saveznici otkrili Boeselagerovu ulogu u dva neuspjela atentata na Hitlera odlikovan je od strane poslijeratne Njemačke, kao i Francuske. Posljednjih godina života njegovi prijatelji govorili su da je Boeselager još uvijek imao noćne more o neuspjelim atentatima.

O tom propalom atentatu na Hitlera u lipnju 1944. snima se i kontroverzni film a pukovnika Klausa von Stauffenberga, koji je također sudjelovao u zavjeri protiv Hitlera, utjelovio je holivudski glumac Tom Cruise.

Podmetnuta bomba je Adolfa Hitlera samo ranila a von Staufenberg je kasnije kažnjen strijeljanjem. Usprkos torturi kojom je bio izložen, pukovnik nikada nije otkrio imena svojih pomagača.

Boselager je kasnije priznao svoje sudjelovanje u zavjeri te govorio da se najviše kaje što se nije proveo do kraja plan Hitlerova ubojstva u generalštabu Vermahta u ožujku 1943.

Pokušana je još dva puta Hitlerovo ubojstvo i to ubacivanjem bombi u njegove avione ali one nikada nisu ekslodirale. Čini se da je sudbina odredila da Hitler ipak presudi sam sebi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika