02.05.2008. / 18:22

Autor: Tanja Molvarec

ZAGREB

Ministar Primorac se ispričao učenicima

Ministar Primorac je obećao i uspostavljanje web stranice koja bi trebala ispraviti neinformiranost učenika. Putem te stranice bi se učenici trebali redovno i ispravno informirati o provođenju nacionalnih ispita i državne mature.

Predstavnicima srednjoškolaca koji su se prosvjedima uspjeli izboriti za odgodu državne mature, svoju je ispriku uputio i Ministar obrazovanja Dragan Primorac. Ministar je nahvalio njihovu inicijativu i mlade koji predstavljaju "novu Hrvatsku". "Ja sam jedan od ljudi koji možda prvi put na političkoj sceni u Hrvatskoj govori ono što je pitanje svih koji to trebaju reći-treba se ispričati u ime svih koji su doveli do toga da učenici nisu informirani. A razine su od učenika, nastavnika pa do Ministarstva", rekao je ministar te najavio čistke u svom resoru.

Ministar smatra kako bi se učenici ubuduće trebali uključiti u stručna tijela u Ministarstvu, kako bi sudjelovali u osmišljavanju i popravljanju pogrešaka koje su se događale."Godine 2010. kada će se provesti državna matura, ispravit će se diskriminacija prema učenicima strukovnih škola, koji su je, prema bivšem zakonskom prijedlogu, trebali polagati godinu dana nakon gimnazijalaca" ističe Primorac.

A da ne bi sve ostalo samo na isprikama, ministar Primorac je obećao i uspostavljanje web stranice koja bi trebala ispraviti neinformiranost učenika. Putem te stranice bi se učenici trebali redovno i ispravno informirati o provođenju nacionalnih ispita i državne mature.

Predsjednica Nacionalnog vijeća učenika Leticija Petrović iz pete gimnazije, priznala je da Vijeće ne radi ništa već četiri godine. "Razlog tome je to što vijećati trebaju županijski predstavnici, a njih uglavnom nema, pa čak ni u Zagrebu", rekla je Leticija. Ministar Primorac je potom najavio i osnivanje županijskih vijeća učenika.

Podsjetimo se, učenici su prosvjedovali u većim hrvatskim gradovima s ciljem odgode državne mature jer su posve nespremni za njeno provođenje. Ministarstvo nije čak utvrdilo ni detalje oko mature poput primjerice toga da li će matematika biti jedan od predmeta na maturi, hoće li ispiti ići po principu 3+1 ili 2+2, ide li hrvatski s diktatom ili bez i slična pitanja koja su važna učenicima.

Nakon što su srednjoškloci organizirali prosvjede,  istu sz praksu odlučili provesti i studenti  koji su najavili prosvjed za srijedu, 7. svibnja zbog problema s kojim se susreću uvođenjem bolonjskog procesa.  Ministar  Primorac je na to rekao kako je Ministarstvo već reklo svoj stav o onome što studente zanima, odnosno da će država plaćati diplomske studije i da je protiv smanjenja kvota.

"Ostala pitanja moraju rješavati oni koji su za njih nadležni, jer Bolonjski proces provode svi fakulteti i sveučilišta", ustvrdio je Primorac te istaknuo da je Bolonjski proces bitan jer je alarmirao cijeli niz promjena, veliko proračunsko povećanje i zapošljavanje na sveučilištima i institutima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika