02.05.2008. / 19:01

Autor: Tanja Molvarec

SUMMIT U OHRIDU

Mesić: Regijama treba prevlast demokracije

Sastanku su prisustvovali i makedonski predsjednik Branko Crvenkovski i premijer Nikola Gruevski koji su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što Makedonija nije dobila pozivnicu za članstvo u NATO zbog spora s Grčkom oko imena mekedonske države

Predsjednik Mesić sudionik je sastanka predsjednika zemalja srednje i jugoistočne Europe koji je započeo u Ohridu.

Sastanku su prisustvovali i makedonski predsjednik Branko Crvenkovski i premijer Nikola Gruevski koji su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što Makedonija nije dobila pozivnicu za članstvo u NATO zbog spora s Grčkom oko imena mekedonske države. Naglasio je da za građane te države ulazak u EU i NATO nema alternativu.

Počasni gost summita Abdullah Gul istaknuo je interes svoje zemlje za ulazak u EU te naglasio da bi s Turskom i EU postala globalni čimbenik. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da je EU već sada globalni igrač i time pokazao svoje neslaganje s izjavom Turske. Međutim, podržao je nastavaka pregovora EU s Turskom zbog strateške važnosti te zemlje. Pokazao je razumijevanje i za makedonske probleme te najavio pomoć jer Slovenija sada predsjedava EU. Smatra da se grčko-makedonski spor može riješiti kompromisom. Tuerk je naglasio da zapadni Balkan ne može biti "crna rupa" te je podržao približavanje Srbije EU kao i misiju EU na Kosovu koja treba osigurati mir i stabilnost te zaštitu ljudskih prava. "Europa se mora širiti ako želi uspjeti", rekao je Tuerk.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je čvrsto opredjeljenje zemalja regije za europski put ali je upozorio da na ovom prostoru još uvijek ima retrogradnih snaga koje ne žele takvu budućnost. "Želimo vjerovati da će izbori koji će se uskoro održati u nekim dijelovima naše regije afirmirati prevlast demokracije i europske orijentacije" rekao je Mesić.

Češki predsjednik Vaclav Klaus izrazio je rezerve prema neovisnosti Kosova i rekao da to ne može biti u budućnosti model za rješavanje problema etničkih manjina, već samo iznimka.

Albanski predsjednik Bamir Topi zauzeo se za integriranje Kosova u EU te naglasio da priznavanje nove realnosti vodi stabilizaciji regije.

Predsjednici Crne Gore i Moldove Filip Vujanović i Vladimir Voronin govorili su o naporima svojih zemalja u provedbi reformi i dostizanju europskih standarda.

Hrvatska je dobila i pohvalu od rumunjskog ministra vanjskih poslova Lazara Comanesku, koji je govorio umjesto odsutnog predsjednika Traiana Basescua, te rekao da je Hrvatska dobar primjer koji trebaju slijediti zemlje u regiji u približavanju euroatlantskim integracijama.

Poslijepodne je predviđeno za bilateralne susrete a u subotu se nastavlja sastanak razgovorom o utjecaju integracija na jačanje gospodarstva te o problemima energije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika