05.05.2008. / 14:55

Autor: Petra Horvat

Neobičan 'performance'

Britanski umjetnik zatrpan u pijesku

Mark McGowan, britanski umjetnik, u subotu se do vrata zakopao u pijesak na plaži Margate u Kentu

Umjetnik se u subotu zakopao u pijesak s namjerom da njegov "performance" potraje 48 sati, izvijestili su britanski mediji. Ostati će zakopan do ponedjeljka u podne, no kako sam kaže, s obzirom da nije David Blaine, izdržat će do kraja uz povremene odmore.

Cilj McGowenovog "performancea" je potaknuti Britance da ljetne praznike provedu na britanskoj obali, kao i podsjetiti na sve veće probleme po pitanju okoliša i zagađenja. "Tradicionalan odmor na britanskoj obali izumire. Svi putuju u strane zemlje, ove će godine 30 milijuna ljudi otići na odmor u inozemstvo. To se događa zbog pojeftinjenja avionskih letova i smještaja.", izjavio je McGowen, te objasnio kako se njegovo zakopavanje u pijesak uklapa u kampanju za "oživljavanje" tradicije ljetovanja na britanskoj obali. Ljude pokušava potaknuti da ove godine ljetne praznike provedu na plaži Margate u Kentu.

McGowenovu inicijativu podržava Margate Rocks umjetnički festival čiji sudionicu brinu i o očuvanju okoliša.

Neki od prijašnjih umjetnikovih "performancea" su: sjedenje u kadi punoj zapečenog graha sa prženim krumpirima u nosu i kobasicama oko glave kako bi obranio potpuni engleski doručak, puzanje po Manhattanu maskiran u predsjednika Busha s natpisom "kick my ass" na leđima, a kao protest zbog problema curenja vode u privatnoj kompaniji Thames Water, u kuhinji londonske galerije je pustio vodu i namjeravao ju ostaviti da besmisleno teče godinu dana, no nakon nekoliko dana ju je zatvorio.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika