05.05.2008. / 18:44

Autor: Tanja Molvarec

ČEŠKA

Proturaketni štit važan za europski obrambeni sustav

Ideju o proturaketnom štitu podržava i češki premijer Mirek Topolanek koji smatra da će štiti pokazati da se istočna Europa može suprostaviti Rusiji

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u Pragu da je postavljanje američkog proturaketnog štita u Češkoj veliki korak prema izgradnji europskog obrambenog sustava u svijetu suočenom s rastućom nuklearnom prijetnjom.

Na konferenciji u Pragu na temu europskih i američkih perspektiva proturaketne obrane nakon summita NATO-a u Bukureštu, de Hoop Scheffer je pozdravio češko-američki dogovor o postavljanju radara za proturaketni štit. NATO će razmotriti načine da upotpuni američki štit jer planirani na tlu Češke i Poljske ne obuhvaća cijelu Europe, rekao je i naglasio "mi moramo proučiti opcije za očuvanje načela nedjeljivosti".

To je "velik korak naprijed prema izgradnji europskog proturaketnog sustava" i "važan korak" za razvoj NATO-a "jer otvara novo poglavlje u odgovoru na nove prijetnje 21. stoljeća", rekao je.

S idejom o proturaketnom štitu se slaže i češki premijer Mirek Topolanek koji smatra da će štiti pokazati da se istočna Europa može suprostaviti Rusiji. Topolanek, čija vlada pokušava dobiti od parlamenat odobrenje za postavljanje američke baze, optužio je protivnike američkog plana da podcjenjuju prijetnju koju predstavljaju zemlje poput Irana ili Sjeverne Koreje.

Češki premijer je rekao i da će projekt antiraketnog štita dodatno povezati članice NATO-a i poslati poruku Rusiji da SAD ima povjerenja u svoje saveznike u Centralnoj Europi.

Odustajanje od plana, koji podrazumijeva i postavljanje presretača raketa u Poljskoj, pokazalo bi da se Rusija može postaviti između članica NATO-a, smatra Topolanek.

Rusija se protivi postavljanju američkog proturaketnog štita na tlu Europe, smatrajući da je štit uperen protiv nje, dok Amerikanci tvrde da žele zaštitu od dalekometnih raketa iz Irana.

Češki i američki dužnosnici trebali bi idućeg mjeseca potpisati sporazum o raspoređivanju proturaketne baze na češkom teritoriju, a NATO je u travnju podupro taj plan.

Vezane vijesti

Rusija i NATO o proturaketnom štitu i Afganistanu

Rusija i NATO o proturaketnom štitu i Afganistanu

Moskva i NATO nisu se dogovorili u četvrtak oko suradnje na području proturaketnog štita, koji Rusija smatra prijetnjom svojoj sigurnosti, ali su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika