06.05.2008. / 17:55

Autor: Tanja Molvarec

SLUČAJ ŠIMIĆ

Još tri liječnika uzimala mito?

Urolog Josip Španjol je posvjedočio da se pričalo i da mito uzimaju dr. Kirin, dr. Eškinja i dr. Jelić u Zagrebu

Saslušanjem osam svjedoka danas je na Županijskom sudu u Rijeci nastavljeno suđenje riječkom kardiokirurgu dr. Ognjenu Šimiću optuženom za primanje mita od 18 pacijenta. Svjedočio je i 32-godišnji urolog dr. Josip Španjol koji je bio treći asistent na 20-ak operacija srca.

"Čuo sam od kolega da dr. Šimić prima novac. Konkretno se govorilo o par tisuća eura po operaciji "precizan je bio Španjol. Španjol je posvjedočio da se pričalo i da mito uzimaju dr. Kirin, dr. Eškinja i dr. Jelić u Zagrebu.

Saslušani su i Šimićevi prvi suradnici, dr. Kovačević i dr. Medved koji su izjavili da nisu imali nikakvih direktnih saznanja da je Šimić tražio novac.Potvrdili su da je Šimić sastavljao liste za operacije. Tako se dr. Medved prisjetio da su nakon Šimićeva uhićenja ostali bez liste pa su od istražitelja tražili da im vrate Šimićev popis, no nisu im pomogli pa su pacijente nastavili operirati uz pomoć podataka dr. Padovana, odnosno popisa s kardiološkog odjela.
Potom je naveo kako se službena lista na kompjutoru redovito vodila samo prva dva mjeseca, a poslije nije bila ažurirana. Nakon njih dvojice na saslušanje je pozvan anesteziolog dr. Nenad Srdoč koji je u istrazi dao iskaz rekavši da se Šimić u posljednje vrijeme previše hvalio. "
Ja sam mu rekao da to nije u redu jer dok je on mlatio pare u Njemačkoj, mi smo se borili na ratištu a sada on kupi vrhnje" dio je iskaza dr. Srdoča.Srdoč je izjavio da je bio jako uvrijeđen i ljut zbog toga što će Šimić ostati na svom položaju i što mu nitko ništa ne može. No, ove tvrdnje dr. Srdoč danas je pokušao ublažiti rekavši da nema konkretnih saznanja, te da se o liječnicima inače svašta priča i da su uvijek na tapeti.
Na pitanje sutkinje zašto nije reagirao kada je čuo što govore pacijenti rekao je da da nije bio u poziciji reagirati. Potom je samoinicijativno ishvalio Šimića rekavši da je bio vrstan kirurg i da je riječki tim bio broj jedan u Hrvatskoj.

Dr. Ivan Kirin je na optužbe o primanju mita samo odgovorio da on nema nikakve veze s tim te da se svašta priča po bolnici o tome tko je uzimao mito. "Ne želim da me se s time povezuje, a vi znate da se o liječnicima svašta govori", rekao je dr.Kirin za Jutarnji list.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika