06.05.2008. / 18:56

Autor: Tanja Molvarec

IZ HND-A PREDLAŽU

Pooštrene sankcije za kršenje prava djece

Nasilni sadržaji kojima su pritom izloženi ostavljaju trajne posljedice na njihov karakter i mentalno zdravlje, pa HRT kao javni medij ne bi smio podleći negativnoj konkurenciji s komercijalnim medijima

Hrvatska radiotelevizija trebala bi biti predvodnik u zaštiti prava djeteta, bilo da je riječ o privatnosti ili sprječavanju gledanja nasilnog sadržaja. Zaključak je to okruglog stola "Prava djeteta i dužnost javne televizije" u organizaciji HRT-a i Hrvatskog novinarskog društva

Istraživanja koja su posljednjih godina provedena u svijetu i Hrvatskoj pokazuju da prosječno dijete do mature provede više vremena pred malim ekranima nego u školskim klupama ili razgovoru s roditeljima. Nasilni sadržaji kojima su pritom izloženi ostavljaju trajne posljedice na njihov karakter i mentalno zdravlje, pa bi HRT kao javni medij trebao biti uzor drugima i nikako ne bi smio podleći negativnoj konkurenciji s komercijalnim medijima, istaknuli su moderatori Jelena Jurišić i Igor Kanižaj, znanstvenici s Hrvatskih studija i Fakulteta političkih znanosti.

"Iako prava djeteta u Hrvastkoj štiti čak osam zakona problem se javlja u provedbi odredbi i kažnjavanju odgovornih", rekao je novi glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić. Predložio je da se zakonskim izmjenama i dopunama pooštre sankcije za kršenje prava djece u medijima te zabrani objava vijesti o samoubojstvu djece o kojima se nerijetko pogrešno izvještava. Lulić smatra da bi Vlada hitno trebala izdvojiti sredstva za reklamno-edukativnu kampanju, čije je pokretanje predviđeno još prije dvije godine.

Pooštrene sankcije trebale bi se odnositi i na nakladnike te glavne urednike čiji medij prekrši prava djece, a predloženo je i da HND te pravobraniteljica za djecu nakladnicima na potpisivanje ponude deklaraciju kojom bi jamčili da će promicati prava djece u svojim medijima.

Na okruglom stolu su sudjelovali i Milanak Opačić, Nenad Stazić, Furio Radin te pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika