07.05.2008. / 09:17

Autor: Tanja Molvarec

PREDSJEDNIČKI PREDIZBORI

Obama na korak od predsjedničke nominacije

Sjeverna Karolina u kojoj je uvjerljivo pobijedio Barack Obama daje 115 delegata za stranačku konvenciju, koje će Obama i Clinton podijeliti razmjerno postotku osvojenih glasova

Američki demokratski predizbori sinoć su završili. Demokratsku nominaciju za predsjednika SAD-a osvojio je Barack Obama. To je mišljenje uglednog NBC-ovog urednika Tima Russerta i utjecajnoj nezavisnog novinara Matta Drudgea.

Iako Obama nije i matematički osigurao nominaciju Russert smatra kako je vrlo vjerojatno da u narednim danima Hillary Clinton odustane od utrke za demokratsku nominaciju.

Također, Hillary Clinton je otkazala sve svoje zakazane nastupe tijekom današnjeg dana.

On smatra da nakon rezultata predizbora u Sjevernoj Karolini i Indiani ona više nema argumenata na temelju kojih može osigurati podršku neopredjeljenih superdelegata, donatora i "običnih" birača.

Neki drugi mediji, poput intenetske stranice Slate, još uvijek nisu proglasili pobjedu Obame, ali ističu kako Hillary clinton ima manje od pet posto izgleda za pobjedu.

Pobjedu demokratskih izbora u Sjevernoj Karolini odnio je senator Barack Obama, a prema trenutnim rezultatima, Obama uvjerljivo vodi s 56 posto osvojenih glasova.

Za razliku od njega, Hillary Clinton ostvarila je tijesnu pobijedu u Indiani s 51 posto osvojenih glasova registriranih birača demokrata.

Obama, prvi kandidat afroameričkog podrijetla koji je stigao na domak predsjedničke nominacije u povijesti SAD-a, bio je favorit za pobjedu u Sjevernoj Karolini gdje trećinu demokratskog biračkog tijela čine crnački birači. Da se ne radi o beznačajnoj pobjedi svjedoči i činjenica da Sjeverna Karolina daje 115 delegata za stranačku konvenciju, koje će Obama i Clinton podijeliti razmjerno postotku osvojenih glasova. Indiana pak daje 72 delegata za Demokratsku nacionalnu konvenciju 25. kolovoza u Denveru, koja će izabrati predsjedničkog kandidata stranke.

Senator Barack Obama nije krio oduševljenje pobjedom. "Večeras nas dijeli manje od 200 delagata od osiguravanja demokratske nominacije za predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Obama pred razdraganim pristašama na skupu u Raleighu, u Sjevernoj Karolini.

Obama, koji je prije predizbora u Indiani i Sjevernoj Karolini vodio po broju osvojenih delegata za konvenciju za 1.745 prema 1.603, zadržat će ili povećati to vodstvo ako se potvrde preliminarni rezultati, što ga stavlja u povoljniji položaj za osvajanja predsjedničke nominacije uoči preostalih pet predizbora gdje će se odlučivati o samo 217 delegata.

U vrlo pomirljivom govoru, Hillary Clinton je najavila da će, bez obzira tko pobjedi u utrci za demokratsku nominaciju, ona podržati kandidata stranke koji će se na izborima 4. studenoga suprotstaviti republikanskom protukandidatu.
Obama je također izrazio uvjerenje da će svi demokratski birači stati uz kandidata stranke na predsjedničkim izborima.

Prema novim izračunima CNN-a, Obama ima 1.823 delegata za konvenciju, a Clinton 1676 dok ih je za automatsku nominaciju potrebno 2025. Na preostalim predizborima odlučuje se o još 217 delagata.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika