07.05.2008. / 09:44

Autor: Marko Biočina

BiH

Najbliži Izetbegovićev suradnik optužen za financiranje terorističkih napada na SAD

OHR je došao u posjed dokumenta na kojem je Čengić vlastoručnim potpisom potvrdio transfer sredstava teroristima odgovornim za veliki teroristički napad na New York i Washington

Bosansko-hercegovačka Federalna televizija objavila je u svojoj emisiji "60 minuta" kako se član glavnog odbora Stranke demokratske akcije Hasan Čengić nalazi pod istragom zbog sumnji kako je upleten u financiranje terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine. Prema informacijama FTV-a, Čengića istražuje antikorupcijski tim OHR-a.

Radi se o dugogodišnjoj istrazi koja obuhvaća više osoba osumnjičenih za gospodarski kriminal, ratne zločine i terorizam.

U sklopu te istrage OHR je došao u posjed dokumenta na kojem je Čengić vlastoručnim potpisom potvrdio transfer sredstava teroristima odgovornim za veliki teroristički napad na New York i Washington.

Prema informacijama kojima raspolaže FTV, OHR će uskoro sve dokaze predati posebnom odjelu BiH tužiteljstva za organizirani kriminal, a onda bi trebala uslijediti i uhićenja odgovornih.

Čengić je bio jedan od najbližih suradnika Alije Izetbegovića, a prema nekim neslužbenim informacijama, i jedini od Izetbegovićevih suradnika koji mu se smio obraćati s "ti".

Njihovo prijateljstvo počelo je još osamdesetih godina, kada je Izetbegović objavio svoju Islamsku deklaraciju. Zbog nje su Izetbegović, Čengić i još deset osoba 1983.optuženi da žele stvoriti etnički čistu Bosnu i Hercegovinu i osuđeni su na robiju. Čengić je osuđen na deset godina, ali je odslužio samo pet.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini bio je zadužen za nabavu oružja i zbog toga je veći dio rata proveo živeći u Teheranu i Istanbulu. Zahvaljujući svojim dobrim vezama u tom dijelu svijeta, Čengić je neko vrijeme navodno bio i član Nadzornog odbora jedne sudanske humanitarne organizacije, za koju je austrijska policija tvrdila da je povezana s Al Qaidom.

Uz to Čengića su optuživali da poslovno surađuje s Viktorom Boutom zvanim "Trgovac smrti", bivšim KGB-ovcem i najpoznatijim trgovcem oružja na svijetu, a mediji su Čengića često optuživali za ratno profiterstvo.

Tako je Nacional pisao o vezama Hasana Čengića i njegovog sina Huseina Čengića s građevinskom tvrtkom Bosmal koja je skoro bez natječaja dobila vrijedan posao gradnje autoceste u koridoru 5c kroz Bosnu i Hercegovinu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika