07.05.2008. / 10:30

Autor: Tanja Molvarec

RUSIJA I SAD POTPISALE

Sporazum o miroljubivoj upotrebi atomske energije

Ovaj sporazum otvara im mogućnost suradnje u područjima kao što je, primjerice, banka urana i skladištenje nuklearnih materijala ili zajednički rad u istraživanju reaktora.

Rusija i SAD potpisale su sporazum o miroljubivoj upotrebi atomske energije, čime je stvorena osnova za direktnu suradnju kompanija dviju zemalja u toj oblasti. Sporazum su u moskvi potpisali ambasador SAD-a Wiiliam Burns i direktor ruske federalne agencije za atomsku energiju "Rosatom" Sergej Kirjenko.

Pregovori o zaključenju ugovora vodili su se prije ali su bili prekinuti nakon što je Rusija nastavila izgradnju atomske centrale Bušer u Iranu. Pregovori su obnovljeni 2006. poslije naloga koji su izdali američki predsjednik George Bush i Vladimir Putin, tadašnji ruski predsjednik čiju je dužnost danas preuzeo Dmitrij Mevedev.

Sporazum je parafiran u srpnju prošle godine ali se za popis čekala potvrda američkih zakonodavaca s Capitol Hilla i odobrenje predsjednika SAD-a.

Sporazum predviđa miroljubivu suradnju na području upotrebe atomske energije. Stvorena je i osnova za ukidanje ograničenja isporuka ruske nuklearne produkcije za civilne namjene na američko tržište te se omogućava osnivanje zajedničkih kompanija u toj oblasti. SAD i Rusija, koje su u doba Hladnog rata bile na suprotstavljenim stranama ,ovaj sporazum otvara im mogućnost suradnje u područjima kao što je, primjerice, banka urana i skladištenje nuklearnih materijala ili zajednički rad u istraživanju reaktora.

"Do potpisivanja sporazuma praktično nikakav nuklearni materijal nije mogao preći granicu#rekao je Kirijenko poslije potpisivanja sporazuma. Dodao je da se ovim sporazumom otvaraju velike mogućnosti ali istovremeno uz veliku odgovornost, prenosi agencija Tanjug.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika