07.05.2008. / 11:02

Autor: Tanja Molvarec

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA EU

Tony Blair izgubio Sarkozyjevu podršku

Sarkozy se navodno predomislio o podršci nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel a kao jedan od razloga nagle promjene mišljenja navodi se i to da Blair unutar EU ima previše neistomišljenika zbog podrške rata u Iraku

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ne podržava Tonyja Blaira kao kandidata za predsjednika Europske unije, doznaje BBC. Sarkozy se navodno predomislio o podršci nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel a kao jedan od razloga nagle promjene mišljenja navodi se i to da Blair unutar EU ima previše neistomišljenika. Bivši britanski premijer zamjerio im se zbog svoje gotovo bezrezervne podrške američkoj invaziji na Irak.

Izvori bliski francuskom predsjedniku tvrde da Sarkozy ne bi bio prava osoba za obnašanje funkcije prvog Predsjednika EU s obzirom da Velika Britanija, kojoj je bio na čelu deset godina, nije usvojila neke važne europske politike kao što su jedinstvena europska valuta i schengenski prostor bez unutarnjih granica. S predsjednikom se slaže i državni tajnik za europske poslove Jean-Pierre Jouyet.

Predsjednika EU birat će lideri zemalja članica a ta je funkcija nastala u okviru novog reformskog sporazuma koji je zamijenio propali Europski ustav. Najizgledniji kandidati za to mjesto su aktualni Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso i premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker.

Jedna od dužnosti novog predsjednika je i predsjedanje summita Unije, a preuzet će i neke funkcije predsjedavajućeg Vijeća europe te predstavljati zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Unije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika