07.05.2008. / 19:48

Autor: Katarina Zorić

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav

Za tri nova ustavna suca predložena četiri kandidata

Kandidati na tajnom glasovanju dobili po šest glasova članova Odbora, na čijoj je sjedinici do kraja ostalo tek šest članova HDZ-a i predstavnik manjina Šemso Tanković

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav poslijepodne je, bez oporbenih članova, za tri upražnjena mjesta na Ustavnom sudu predložio četiri kandidata: Slavicu Banić, Marija Jelušića, Mirjanu Juričić i Dušku Šarin.

Ti su kandidati na tajnom glasovanju dobili po šest glasova članova Odbora, na čijoj je sjedinici do kraja ostalo tek šest članova HDZ-a i predstavnik manjina Šemso Tanković.

Nakon stanke koja je prethodila glasovanju na sjednicu se nisu vratili SDP-ovi zastupnici Ingrid Antičević Marinović, Josip Leko i Ivo Josipović.

Predstavnici oporbe vladajućima su predbacivali da svoje kandidate žele predložiti bez prethodne rasprave. Predlagali su i da se o svakom od 19 kandidata raspravlja na plenarnoj sjednici, gdje bi nova tri suca trebala biti izabrana s najmanje 77 zastupničkih glasova.

Tvrdnju da je HDZ već donio odluku o novim sucima Ustavnog suda te da se stoga žuri s procedurom, SDP-ovci su izrekli još i za vrijeme predstavljanja svih kandidata. No, predsjednik Odbora Vladimir Šeks odbacio je takve tvrdnje ističući da se Ustavni sud čim skorije mora upotpuniti i konačno izabrati predsjednika.

Slavica Banić predstojnica je Vladinog Ureda za zakonodavstvo i glavna urednica "Narodnih novina". U Ustavnom sudu je već radila kao savjetnica, a zaposlena je bila i u Hrvatskom saboru.

Mario Jelušić istaknuti je znanstvenik i docent na Katedri za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, koja je i podržala njegovu kandidaturu za Ustavni sud.

Mirjana Jurišić sutkinja je Upravnog suda, a kandidaturu joj je, kao i ostalim sucima, podržala Udruga hrvatskih sudaca. I u njenom životopisu stoji da je prije pravosudne karijere bila zaposlena u Saboru, ali i Ministarstvu vanjskih poslova.

Duška Šarin sutkinja je Općinskog kaznenog suda u Zagrebu te doktorica znanosti iz područja ustavnog prava.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika