08.05.2008. / 15:58

Autor: Tanja Molvarec

TIBETANCI OPTUŽUJU

Kina želi ostvariti kontrolu nad Tibetom

Nošenje olimpijske baklje na Mount Everest uznemirilo je mnoge Tibetance koji su to doživjeli kao provokaciju

Unatoč tome što je tibetanska žena zadnja nosila olimpijsku baklju na Mount Everest, mnogi Tibetanci su oštro su reagirali na taj događaj. Optužili su Kinu da kuje plan kojim će ostvariti svoje težnje prema Tibetu.

Smatraju da nošenje olimpijskog plamena kroz Tibet predstavlja loš ukus te nije u skladu s duhom Igara. "Tijekom ovih vremena kada je situacija na Tibetu krajnje teška i sumorna, vrlo je provokativno nositi olimpijski plamen na tibetansku stranu planine", rekao je za Reuters Thubten Samphel, tajnik odjela za informiranje vlade u indijskom gradiću Dharmasala.

Dodao je da "Kinezi guše tibetanski narod". Nošenje plamena širom svijeta bilo je popraćeno brojnim protestima za koje vlada u Pekingu tvrdi da ih je organizirao duhovni vođa Tibeta Dalaj-lama. On međutim negira tu optužbu i tvrdi da podržava Igre te da je sretna što će se održati u Kini.

Među mnogim Tibetancima koji su ogorčeni na nošenje baklje je i Tenzin Loseal koji je izjavio da se osjećao "jako povrijeđenim kada je ugledao kako se baklja pali na vrhu Mount Everesta".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika