08.05.2008. / 16:56

Autor: Tanja Molvarec

Pas ubojica

Zagrepčanka želi udomiti psa ubojicu

Stafordskog terijera koji je do smrti izgrizao 76-godišnjeg Stipu Vučića želi udomiti ljubiteljica borbenih pasa Stela Golan

Jedna ljubiteljica borbenih pasa iz Zagreba, Stela Gotal želi udomiti Rija, stafordskog terijera koji je do smrti izgrizao 76-godišnjeg Stipu Vučića iz Solina. Ovaj neobičan zahtjev upućen je veterinarskoj inspekciji iz koje su joj odgovorili da pošalje pismeni zahtjev i pričeka još deset dana tijekom kojih bi stručni tim veterinara trebao odlučiti da li će se Ria eutanizirati.

Stela Golan želi psa udomiti jer je uvjerena da nije kriv za tragediju "Do napada je došlo pod nerazjašnjenim okolnostima jer pas nikada prije nije pokazivao znakove agresije. Osim toga, ne vjerujem da se netko od veterinara sada bavi tim psom, vjerojatno su ga unaprijed osudili na smrt. Shvaćam ozbiljnost situacije,ali mislim da mu se mora pružiti još jedna šansa. Imala sam stafordskog terijera, američkog buldoga, mastifa i još neke opasne pasmine pa mislim da bih mogla preuzeti odgovornost za Ria", kaže Stela Gotal za Jutarnji list.

I dok se ona bori za odobrenje da odvede Ria kući, zaoštrava se sukob veterinara i inspekcije Ministarstva poljoprivrede. Mate Brstilo, glavni državni veterinarski inspektor najavio je da će svakom veterinaru koji ne vodi registar o opasnim psima oduzeti licence za rad.

Najavio je i otpuštanje veterinara koji su napravili propuste. Upozorio je da veterinari otkrivanjem podataka o psima od vlasnika riskiraju da izgube mušteriju, no praksa skrivanja podataka je kažnjivo djelo. Zakon jasno nalaže da veterinari zatraže od svakog vlasnika psa koji stupi u njihovu ambulantu osobne podatke i pseću rodovnicu.

Međutim, veterinari odgovaraju da im zbog nedorečenosti Pravilnika o opasnim psima i straha za vlastiti život ne pada na pamet voditi takvu evidenciju.

"Znaju mi doći razni tipovi sa stafordima i pit bulovima za koje je očito da su ozlijeđeni u borbi i kažu mi da im se pas ogrebao ili potukao na nekoj livadi. Znam da lažu, ali što ja tu mogu. Ako takvog čovjeka i prijavim, sud će ga osloboditi, a onda će mi on doći i porazbijati ambulantu. Tko nas veterinare štiti od takvih ljudi koji su obično iz kriminalnog miljea? Osim toga, neka prvo oni u Ministarstvu definiraju točno što je to moguće opasan pas. Ne želim automatski nekog staforda svrstati u tu rubriku jer bi i vlasnik s pravom pitao zbog čega sam zaključio da je njegov pas opasan" rekao je poznati zagrebački veterinar Vladimir Pezo za Jutarnji list.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika