08.05.2008. / 17:26

Autor: Tanja Molvarec

ZAGREB

Traži se otkrivanje istine o premlaćivanju maloljetnika

Pritužbu na policijsko postupanje HHO-u je podnio otac 16-godišnjaka kojeg su 26. travnja oko 3 sata u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu navodno pretukli interventni policajci, pri čemu je maloljetnik zadobio višestruki prijelom na lijevoj ruci

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava zatražio je od ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića hitno očitovanje o navodnom premlaćivanju maloljetnika od strane interventnih policajaca. Traže i utvrđivanje odgovornosti načelnika zagrebačke policije Marijana Tomurada koji je sporni događaj navodno pokušao zataškati.

U HHO-u tvrde da se radi o krajnje neprofesionalnom i neetičnom ponašanju načelnika zagrebačke policije. Prijete da ukoliko se ministar u roku od 48 sati ne očituje na njihov zahtjev, u HHO-u kažu da će se obratiti predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu.

Pritužbu na policijsko postupanje HHO-u je podnio otac 16-godišnjaka kojeg su 26. travnja oko 3 sata u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu navodno pretukli interventni policajci, pri čemu je maloljetnik zadobio višestruki prijelom na lijevoj ruci.

U HHO-u kažu kako nije bilo potrebe za uporabom prisile jer je maloljetnik na poziv policajaca stao i digao ruke u zrak. Tvrde i da su djelatnici temeljne policije, koji su dječaka vodili u postaju, prekršili Pravilnik o načinu policijskog postupanja jer mu nisu pružili prvu pomoć, iako im je rekao da ga boli ruka jer su ga interventni policajci tukli. Umjesto pomoći oni su ga, kažu u HHO-u, "uvjeravali" kako se spotaknuo, pao i lupio u rubnik ceste. Premlaćivanje je potvrdio i 16-godišnji mladić koji je u emisiji Provjereno Nove TV pokazivao svoje ozljede. Dječak se inače bavi sportom, točnije kick-boksom.

Maloljetnikov otac tvrdi da je u VII. policijskoj postaji Trešnjevka, gdje mu je doveden sin, podnio prijavu protiv policajaca, nakon čega su obojica zadržana. Tada se, prema njegovim tvrdnjama, u postaji pojavio i načelnik policije Marijan Tomurad te ga pokušao nagovoriti da odustane od prijave, navodeći da mu je sin povrede, za koje postoji medicinska dokumentacija, možda zadobio u tučnjavama kojih je navodno te noći bilo na području Jaruna.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika