09.05.2008. / 16:42

Autor: Tanja Molvarec

Ministrica okoliša:

Nema povećanja koncentracije azbesta

U Ministarstvu okoliša tvrde da se analiza uzoraka provodila pomoću optičkog mikroskopa tvornice "Salonit", jedinog takvog u zemlji i, nažalost, nedovoljno pouzdanog

Ministrica okoliša Marina Matulović- Dropulić demantirala je sve navode o povećanoj koncentraciji azbestne prašine u Vranjicu i okolici Splita a istraživanje tvrtke ANT iz kojeg su sporni podaci proizišli okarakterizirala kao nepouzdano, piše Jutarnji list.

Kako je pojasnila ministrica Marina Matulović Dropulić, izvještaj nije javno objavljen jer je nekvalitetan, a procjena o zagađenosti napravljena je po proizvoljnoj procjeni čovjeka koji je izrađivao. Naime, kako tvrde u ministarstvu, analiza uzoraka se provodila pomoću optičkog mikroskopa tvornice "Salonit", jedinog takvog u zemlji i, nažalost, nedovoljno pouzdanog.
Autor istraživanja je, nastavljaju iz ministarstva, kao granicu dopuštene koncentracije azbesta proizvoljno uzeo 10.000 čestica po prostornome metru, dok prema Pravilniku o maksimalno dopuštenim koncentracijama štetnih tvari u atmosferi ona iznosi čak dva milijuna čestica po prostornome metru. Kriterij o dopuštenoj koncentraciji od 10.000 vlakana po prostornome metru primjenjivat će se po ulasku Hrvatske u EU, a do tada vrijedi kriterij o dva milijuna vlakana po metru kubičnom.

Poseban naglasak ministrica je stavila na koncentraciju azbesta na nogometnom igralištu Omladinac, gdje je, kako je istaknula, koncentracija azbesta izmjerena najmanja. Ipak, i to mjerenje obavljeno je nedovoljno pouzdanim mikroskopom u vlasništvu tvrtke Salonit.
"U Vranjicu tvornica azbesta postoji 80 godina. Ovo zagađenje nije od danas i sve što se događa tim ljudima posljedica je proteklih godina. Nama je uopće teško razgovarati s tim ljudima, ali moram istaknuti da je ova Vlada prva pokrenula sanaciju azbesta u Vranjicu i sve smo učinili po maksimalnim propisima "ustvrdila je ministrica Marina Matulović-Dropulić najavivši osnivanje stručne skupine koja će izvršiti analizu svih dosadašnjih istraživanja i koja će predložiti kako napraviti adekvatnu analizu zraka u Vranjicu, jer je sasvim očito da će taj posao obaviti netko izvan Hrvatske.

Udruga za zaštitu okoliša Barbarinac je ipak zabrinuta, jer je, kako tvrde, sanacija azbesta obavljena prevoženjem u otvorenim kamionima, a azbestni otpad odložen u jamu Mravinačka kava koja je u neposrednoj blizini rijeke Jadro. No, i to su u ministarstvu također demantirali. Prema riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea i Nikole Ružinskog, državnog tajnika za okoliš, kamioni koji su prevozili azbestni otpad bili se potpuno zatvoreni, te su mjerenja za vrijeme sanacije pokazala da niti jednom nije prekoračena dopuštena koncentracija azbesta. Što se, pak, zagađenja Jadra tiče, Ružinski je ustvrdio da azbest nije topiv u vodi, sve je obloženo nepropusnom oblogom, te su prilikom odlaganja azbesta u Mravinačku kavu poštivani uvjeti stroži i od onih Europske Unije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika